kaj povzroča atelectasis?

Ateliasis se lahko pojavi, če se pljuča ne morejo popolnoma razširiti in napolniti z zrakom. Atelectasis ima veliko vzrokov.

Pogoji in dejavniki, ki preprečujejo globoko dihanje in kašljanje, lahko povzročijo atelektazo. Na primer, če plavate dihanje ali dihate s pomočjo ventilatorja, vaša pljuča ne obdajajo zraka na običajen način.

Običajno, ko globoko vdihnete, sta osnova (spodaj) in zadnji del pljuč najprej zapolnjeni z zrakom. Vendar, če plavate vdih ali uporabljate ventilator, zraka morda ne bo povsem do zračnih vrečk na dnu pljuč. Tako se te zračne blazinice ne napihnejo pravilno.

Pogoji in dejavniki, ki preprečujejo globoko dihanje in kašljanje

Atelektaz je zelo pogost po operaciji. Zdravilo, ki ga uporabljate med operacijo, da začasno spavate, lahko zmanjša ali ustavi običajne napore za dihanje in spodbuja kašanje. Včasih, še posebej po prsnem košu ali trebušni operaciji, vam lahko bolečine ne želijo globoko vdihniti. Zaradi tega se lahko del pljuča zlomi ali ne napihne desno.

Blokada dihalnih poti

Tlak zunaj pljuč lahko povzroči tudi globoke vdihavanje. Številni dejavniki lahko povzročijo pritisk zunaj pljuč. Primeri vključujejo tumor, tesno telo, deformacijo kosti ali plevralni izliv (nastajanje tekočine med rebri in pljuči).

Pogosti pljuča in druge zdravstvene motnje, ki vplivajo na vašo sposobnost, da globoko dihate ali kašelj in očistite sluz iz pljuč, lahko povzroči tudi atektazo. Eden od primerov je sindrom dihalne stiske (RDS).

RDS je dihalna motnja, ki prizadene nekatere novorojenčke. Pogostejša je pri prezgodnjih dojenčkih, ker njihova pljuča ne morejo narediti dovolj površinsko aktivnih snovi. Surfaktant je tekočina, ki plašči notranjost pljuč in pomaga ohranjati zračne vrečke. Brez dovolj površinsko aktivnih snovi se lahko del pljuč strga.

Druge pljučne bolezni in zdravstvene motnje, ki lahko povzročijo atekelazo, vključujejo pljučnico, pljučni rak in nevromuskularne bolezni. Redko so astefija, KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen) in cistična fibroza povezana z atekelazo.

Selektivna atelektoza pri novorojenčkih je redka in jo lahko povzročijo nevromuskularne bolezni. “Selitev” pomeni, da se bo del pljuč, ki sesuje, spremenil glede na položaj otroka.

Zamašitev dihalnih poti lahko povzroči tudi atekelazo. Blokada je lahko posledica tujega predmeta (na primer inhaliranega arašida), sluznice, pljučnega raka ali slabo nameščene dihalne cevi iz ventilatorja.

Ko pride do blokade, se zrak, ki je že v zračnih vrečkah, absorbira v krvni obtok. Novi zrak ne more preseči blokade, da bi ponovno napolnil zračne vrečke, tako da se prizadeto območje pljuč izkrči.