pelin: uporaba, neželeni učinki, interakcije in opozorila

Absinth, Absinthe, Absinthe Suisse, Absinthii Herba, Absinthi, Absinthium, Ajenjo, Alvine, Armoise, Armoise Absinthe, Armoise Amère, Armoise Commune, Armoise Vulgaire, Artesian Absinthium, Artemisia absinthium, Common Pinewood, Grande Absinth ..; Oglejte si vsa imena Absinth, Absinthe, Absinthe Suisse, Absinthii Herba, Absinthi, Absinthium, Ajenjo, Alvine, Armoise, Armoise Absinthe, Armoise Amère, Armoise Commune, Armoise Vulgaire, Artesian Absinthium, Artemisia absinthium, Common Wormwood, Grande Absinthe, Green Ginger, Herba Artemisae, Herbe aux Vers, Herbe d’Absinthe, Herbe Sainte, Indhana, Lapsent, Menu Alvine, Qing Hao, Vilayati Afsanteen, Wermut, Wermutkraut, Western Wormwood, Wurmkraut; Skrij imena

Pelin je zelišče. Nadomestne rastlinske dele in olje se uporabljajo za medicino; Pelin se uporablja za različne probleme s prebavo, kot so izguba apetita, moteni želodec, bolezen žolčnika in krči v prebavilih. Pelin se uporablja tudi za zdravljenje vročine, bolezni jeter in okužb črv, za povečanje spolne želje kot tonika in za spodbujanje potenja; Pormutovo olje se uporablja tudi za prebavne motnje, za povečanje spolne želje in za spodbujanje domišljije; Nekateri ljudje peljo peljo neposredno na kožo za zdravilne rane in ugrize insektov. Pormutovo olje se uporablja kot protipožarno sredstvo za zmanjšanje bolečin; V predelovalnih dejavnostih se olje pelin uporablja kot dišavna sestavina v milah, kozmetiki in parfumih. Uporablja se tudi kot insekticid; Pecine se uporabljajo v nekaterih alkoholnih pijačah. Vermut, na primer, je vinska pijača, ki je aromatizirana z ekstrakti pelin. Absinthe je še ena znana alkoholna pijača, izdelana iz pelina. To je smaragdno-zelena alkoholna pijača, ki jo pripravimo iz olja pelin, pogosto skupaj z drugimi posušenimi zelišči, kot sta janež in koromač. Absinthe so popularizirali znani umetniki in pisatelji, kot so Toulouse-Lautrec, Degas, Manet, van Gogh, Picasso, Hemingway in Oscar Wilde. V mnogih državah, vključno z ZDA, je zdaj prepovedano. Vendar pa je v državah Evropske unije še vedno dovoljeno, če je vsebnost tujona manjša od 35 mg / kg. Thujone je potencialno strupena kemikalija, ki jo najdemo v pelinu. Destilacija pelina v alkoholu poveča koncentracijo tujona.

Polževo olje vsebuje kemični tujon, ki vznemirja osrednji živčni sistem. Vendar pa lahko povzroči zasvojenost in druge neželene učinke.

Nezadostni dokazi; Crohnova bolezen. Zgodnje raziskave kažejo, da vsak dan po 10 tednih vsak dan s posebnim produktom pelin (SedaCrohn, Noor Herbals, LLC) izboljša kakovost življenja in razpoloženja ter zmanjša količino steroidov, ki jih potrebujejo ljudje s Crohnovo boleznijo; Izguba apetita; Prebavljenje; Bolezni žolčnika; Rane; Ušesa žuželk; Infekcijske krvi; Nizka spolna želja; Spazmi; Povečanje potenja; Drugi pogoji. Potrebni so dodatni dokazi za oceno učinkovitosti pelin za te uporabe.

Pelin je VELIKO VARNO, če ga vzamete v usta v količinah, ki jih pogosto najdemo v hrani in pijačah, vključno z grenivkami in vermutom, če so ti izdelki brez tujona. Pelin, ki vsebuje tujon, je morda NEVAREN, če ga jemljejo usta. Tujon lahko povzroči epileptične napade, razpad mišic (rabdomioliza), ledvično odpoved, nemir, težave s spanjem, nočne more, bruhanje, krči v želodcu, omotico, tresenje, zadrževanje urina, žeja, odrevenelost roka in nog, paraliza in smrt; Ni znano, da je stopnja varnosti uporabe pelena ocenjena lokalno; Posebni previdnostni ukrepi in opozorila: Nosečnost in dojenje: pelin je v primeru nosečnosti v ustih v največji koncentraciji, ki je večji od tistega, ki ga pogosto najdemo v hrani, v resnici varen. Zaskrbljenost je možna vsebnost tujona. Zdravilo Thujone lahko vpliva na maternico in ogrozi nosečnost. Prav tako je najbolje, da se izogibate topičnemu pelinu, saj se ne pozna dovolj o varnosti uporabe pelena neposredno na kožo; Če dojite, ne uporabljajte pelina, dokler ni več znanega o varnosti; Alergija na ragweed in sorodne rastline: pelin lahko povzroči alergijsko reakcijo pri ljudeh, ki so občutljivi na družino Asteraceae / Compositae. Člani te družine vključujejo ragweed, krizanteme, ognjiči, marjetice in številne druge. Če imate alergije, preden vzamete pelin, se prepričajte pri svojem zdravstvenem delavcu; Redka podedovana krvna situacija, imenovana porfirija: Thujone, prisoten v olju pelin, lahko poveča telesno proizvodnjo kemikalij, imenovane porfirini. To bi poslabšalo porfirijo; Bolezni ledvic: jemanje pelenovega olja lahko povzroči odpoved ledvic. Če imate težave z ledvicami, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem, preden vzamete pelin; Bolezni jeter, vključno z epilepsijo: pelin vsebuje tujon, ki lahko povzroči epileptične napade. Obstaja zaskrbljenost, da bi pelin povzročil epileptične napade pri ljudeh, ki so jim nagnjeni.

Zdravila, ki se uporabljajo za preprečevanje epileptičnih napadov, vplivajo na kemikalije v možganih. Pelin lahko vpliva tudi na kemikalije v možganih. Z vplivom na kemikalije v možganih lahko pelin zmanjša učinkovitost zdravil, ki se uporabljajo za preprečevanje epileptičnih napadov; Nekatera zdravila za preprečevanje epileptičnih napadov so fenobarbital, primidon (Mysoline), valproinska kislina (Depaken), gabapentin (Neurontin), karbamazepin (Tegretol), fenitoin (Dilantin) in drugi.

Ustrezni odmerek pelina je odvisen od več dejavnikov, kot so uporabnikova starost, zdravje in številni drugi pogoji. V tem času ni dovolj znanstvenih podatkov, da bi določili ustrezen obseg doz za pelin. Upoštevajte, da naravni izdelki niso vedno nujno varni in so lahko pomembni odmerki. Upoštevajte ustrezne smernice na oznakah izdelka in se pred uporabo posvetujte s svojim farmacevtom ali zdravnikom ali drugim zdravstvenim delavcem.

Reference

Ado, A. in Ostroumov, A. [Alergija na cvetni prah v regiji Krasnodar]. Rev.Fr.Allergol. 196; 8 (1): 29-33.

Anderson, J. H. Anketa o alergenem cvetnem prahu in sporih na območju Fairbanks, Aljaska. Ann.Allergy 198; 52 (1): 26-31.

Anderson, J. H. Alergenski cvetni prah in spore v Anchorage, Alaska. Ann.Allergy 198; 54 (5): 390-399.

Arnold, W. N. Vincent van Gogh in povezava tujona. JAMA 11-25-198; 260 (20): 3042-3044.

Benezet-Mazuecos, J. in de la Fuente, A. Elektrokardiografske ugotovitve po zastrupitvi z akutnim absintenom. Int J kardiol. 11-10-200; 113 (2): e48-e50.

Berggren, L. [Zdravila in strupi v življenju Vincent van Gogh]. Sven.Med Tidskr. 199; 1 (1): 125-134.

Bielenberg, J. [Thujone]. Med Monatsschr.Pharm 200; 30 (9): 322-326.

Blumer, D. Bolezen Vincent van Gogh. Am.J Psihiatrija 200; 159 (4): 519-526.

Bonkovsky, HL, Cable, EE, Cable, JW, Donohue, SE, White, EC, Greene, YJ, Lambrecht, RW, Srivastava, KK, in Arnold, WN Porfirogenske lastnosti terpene kamer, pinen in tujon opozoriti na zgodovinske posledice absinta in bolezen Vincenta van Gogha). Biochem.Pharmacol. 6-9-199; 43 (11): 2359-2368.

Chung, MJ, Kang, AY, Park, SO, Park, KW, Jun, HJ, Lee, SJ Učinek eteričnih olj prehrambenih pelin (Artemisia princeps), z vitaminom E in brez njega, o oksidativnem stresu in nekaterih genih vključeni v presnovo holesterola. Hrana Chem.Toxicol. 200; 45 (8): 1400-1409.

Deiml, T., Haseneder, R., Zieglgansberger, W., Rammes, G., Eisensamer, B., Rupprecht, R. in Hapfelmeier, G. Alfa-tujon zmanjšuje aktivnost 5-HT3 receptorja z učinkom na agonist – zmanjšana desenzitizacija. Neurofarmakologija 200; 46 (2): 192-201.

Dettling, A., Grass, H., Schuff, A., Skopp, G., Strohbeck-Kuehner, P. in Haffner, H. T. Absinthe: pozornost delovanja in razpoloženja pod vplivom tujona. J Stud.Alcohol 200; 65 (5): 573-581.

Efferth, T. Willmar Schwabe Award 2006: antiplazmodialna in protitumorska aktivnost artemisinina – od klopi do posteljo. Planta Med 200; 73 (4): 299-309.

Gniazdowska, B., Doroszewska, G. in Doroszewski, W. [preobčutljivost za alergene cvetnega prahu v regiji Bygdoszcz]. Pneumonol.Alergol.Pol. 199; 61 (7-8): 367-372.

Hein, J., Wrase, J. in Heinz, A. [Alkoholno povezane motnje: etiopatologija in terapevtski vidiki]. Fortschr.Neurol.Psychiatr. 200; 75 (1): 10-17.

Hien, TT, VinhChau, NV, Vinh, NN, Hung, NT, Phung, MQ, Toan, LM, Mai, PP, Dung, NT, HoaiTam, DT in Arnold, K. Nam. Ann.Acad.Med Singapore 199; 26 (5): 659-663.

Holstege, C. P., Baylor, M. R. in Rusyniak, D. E. Absinthe: vrnitev zelene vile. Semin.Neurol. 200; 22 (1): 89-93.

Hughes, J. R. Ponovna preučitev možnih napadov Vincent van Gogha. Epilepsija Behav. 200; 6 (4): 504-510.

Huisman, M., Brug, J. in Mackenbach, J. Absinthe – ali je njegova zgodovina pomembna za sedanje javno zdravje? Int J Epidemiol. 200; 36 (4): 738-744.

Iwasaki, E. in Baba, M. [Klasifikacija alergenov s pozitivnim odstotnim sporazumom in analiza klastrov na osnovi specifičnih IgE protiteles pri astmatičnih otrocih]. Arerugi 199; 41 (10): 1449-1458.

Koo, HN, Hong, SH, Jeong, HJ, Lee, EH, Kim, NG, Choi, SD, Ra, KW, Kim, KS, Kang, BK, Kim, JJ, Oh, JG in Kim, HM Inhibitorni učinek Artemisia capillaris na citokine, ki jih povzročajo etanol (TNF-alfa, IL-1alpha) v celicah Hep G2. Immunopharmacol.Immunotoxicol. 200; 24 (3): 441-453.

Krišna, S., Bustamante, L., Haynes, R. K. in Staines, H. M. Artemisinins: njihov vedno večji pomen v medicini. Trends Pharmacol.Sci 200; 29 (10): 520-527.

Lachenmeier, D. W. [Absinthe – zgodovina odvisnosti od tujona ali alkohola?]. Fortschr.Neurol.Psychiatr. 200; 75 (5): 306-308.

Lachenmeier, D. W. [Tujin-pripisljivi učinki absinta so samo urbana legenda – toksikologija razkriva alkohol kot resnični vzrok absintizma]. Med Monatsschr.Pharm 200; 31 (3): 101-106.

Lachenmeier, D. W. in Nathan-Maister, D. Absinthe in tobak – novi pogled na stari problem? (Komentiraj za: Absinthe – ali je njegova zgodovina pomembna za sedanje javno zdravje?). Int J Epidemiol. 200; 37 (1): 217-218.

Mangena, T. in Muyima, N. Y. Primerjalna ocena protimikrobnih učinkovin eteričnih olj Artemisia afra, Pteronia incana in Rosmarinus officinalis na izbrane bakterije in sevi kvasovk. Lett Appl.Microbiol 199; 28 (4): 291-296.

Meschler, J. P. in Howlett, A. C. Thujone kažejo nizko afiniteto za kanabinoidne receptorje, vendar ne izzove kanabimimetskih odzivov. Pharmacol.Biochem.Behav. 199; 62 (3): 473-480.

Milović, I. [Medicinski rokopis Mihaila Plamenca, duhovnika]. Srp.Arh.Celok.Lek. 199; 126 (1-2): 63-67.

Minigh, J. Steroid-Sparing učinek pelina v Crohnovi bolezni. HerbalGram 200; (77): 29-30.

Morrant, J. C. Krilo norosti: bolezen Vincenta van Gogha. Can.J Psihiatrija 199; 38 (7): 480-484.

Omer, B., Krebs, S., Omer, H. in Noor, T. O. Steroidno škodljivi učinek pelina (Artemisia absinthium) pri Crohnovi bolezni: dvojno slepa s placebom nadzorovana študija. Fitomedicina. 200; 14 (2-3): 87-95.

Ostroumov, A. I., Khanferian, R. A. in Edigarova, T. L. [Alergijska aktivnost nekaterih vrst peloda]. Biull.Eksp.Biol.Med 197; 88 (9): 332-333.

Park, H. S., Lee, M. K. in Hong, C. S. Bronchial izzivov pri odzivih pri astmatičnih bolnikih, občutljivih na Artemisia spp. cvetni prah. Yonsei Med J 198; 30 (2): 173-179.

Plebani, M., Borghesan, F., Basso, D. in Faggian, D. Krivulje operativne karakteristike (ROC): temeljno orodje za izboljšanje klinične uporabnosti in vitro IgE testov. Alergija 199; 51 (6): 407-411.

Rekand, T. in Sulg, I. [Absinthe in umetniška ustvarjalnost]. Tidsskr.Nor Laegeforen. 1-9-200; 123 (1): 70-73.

Rezaeinodehi, A. in Khangholi, S. Kemična sestava eteričnega olja Artemisia absinthium, ki raste v Iranu. Pak.J Biol.Sci 3-15-200; 11 (6): 946-949.

Singh, N. P. in Lai, H. C. Artemisinin povzroča apoptozo v človeških rakavih celicah. Anticancer Res 200; 24 (4): 2277-2280.

Singh, N. P. in Lai, H. C. Sinergijska citotoksičnost artemizinina in natrijevega butirata na človeških rakavih celicah. Anticancer Res 200; 25 (6B): 4325-4331.

Sundar, S. N., Marconett, C. N., Doan, V. B., Willoughby, J. A., Sr. in Firestone, G. L. Artemisinin selektivno zmanjšujejo funkcionalne ravni estrogena receptor-alfa in odpravljajo estrogensko povzročeno proliferacijo v celicah raka dojke. Karcinogeneza 200; 29 (12): 2252-2258.

Trevett, A. in Lalloo, D. Nov pogled na staro zdravilo: artemesinin in qinghaosu. P.N G Med J 199; 35 (4): 264-269.

Van der, Meersch H. [Pregled uporabe artemisinina in njegovih derivatov pri zdravljenju malarije]. J Pharm Belg. 200; 60 (1): 23-29.

Weisbord, S. D., Soule, J. B. in Kimmel, P. L. Poison on line – akutna odpoved ledvic, ki jo povzroča olje pelina, kupljenega preko interneta. N.Engl.J.Med. 9-18-199; 337 (12): 825-827.

Yance, D. R., Jr. in Sagar, S. M. Ciljna angiogeneza z integrativnimi terapijami raka. Integr.Cancer Ther. 200; 5 (1): 9-29.

Zeller, W., de Gols, M. in Hausen, B. M. Senzibilizirna zmogljivost rastlin Compositae. VI. Senzibilizacija gvinejske prašičeve poskusa z okrasnimi rastlinami in pleveli z različnimi metodami. Arch Dermatol.Res 198; 277 (1): 28-35.

Burkhard PR, Burkhardt K, Haenggeli CA, Landis T. Zasegi, ki jih povzročajo rastline: ponovitev starega problema. J Neurol 199; 246: 667-70.

Elektronski zakonik zveznih predpisov. Naslov 21. Part 182 – Snovi, ki so splošno priznane kot varne. Na voljo na: http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-idx?c=ecfr&sid= 786bafc6f6343634fbf79fcdca7061e1 & rgn = div5 & view = text & node = 21: 3.0.1.1.13 & idno = 21

Gambelunghe C, Melai P. Absinthe: uživate v novi priljubljenosti med mladimi? Forenzična znanost Int 200; 130: 183-6.

Gilani AH, Janbaz KH. Preventivni in kurativni učinki Artemisia absinthium na acetaminofen in CCl4 povzročeno hepatotoksičnost. Gen Pharmacol 199; 26: 309-15.

Drži KM, Sirisoma NS, Casida JE. Detoksifikacija alfa in beta-Thujones (aktivne sestavine absinta): specifičnost mesta in razlike med vrstami pri oksidaciji citokroma P450 in vitro in in vivo. Chem Res Toxicol 200; 14: 589-95.

Kim MS, Na HJ, Han SW, et al. Forsythia fructus zavira alergijske vnetne reakcije, ki jih posredujejo jajčne celice. Vnetje 200; 27: 129-35.

Lachenmeier DW, Emmert J, Kuballa T, Sartor G. Thujone – vzrok odsotnosti? Forenzična znanost Int 200; 158: 1-8.

Lachenmeier DW, Walch SG, Padosch SA, Kroner LU. Absinthe – pregled. Crit Rev Food Sci Nutr 200; 46: 365-77.

Mueller MS, Runyambo N, Wagner I, et al. Naključno kontrolirano preskušanje tradicionalnega pripravka Artemisia annua L. (letni pelin) pri zdravljenju malarije. Trans R Soc Trop Med Hyg 200; 98: 318-21.

Muto T, Watanabe T, Okamura M, et al. Štirinajst tednov študije toksičnosti pri ponavljajočih se odmerkih pelena (Artemisia absinthium) pri podganah. J Toxicol Sci 200; 28: 471-8.

Olsen RW. Absinthe in receptorji gama-aminobutne kisline. Proc Natl Acad Sci U S A 200; 97: 4417-8.

Padosch SA, Lachenmeier DW, Kroner LU. Absinthism: fiktivni sindrom 19. stoletja s sedanjim vplivom. Zloraba zlorabe snovi v prejšnji politiki 200; 1:14.

Rath K, Taxis K, Walz G, et al. Farmakokinetična študija artemizinina po peroralnem vnosu tradicionalnega pripravka Artemisia annua L. (letni pelin). Am J Trop Med Hyg 200; 70: 128-32.

Weisbord SD, Soule JB, Kimmel PL. Poison na linearno akutno ledvično odpovedjo, ki ga povzroča olje pelin, kupljenih po internetu. N Engl J Med 199; 337: 825-7.

Naravna zdravila Celovita zbirka potrošniških različic. glejte »Različna zbirka podatkov o naravnih zdravilih«. Fakulteta za terapevtsko raziskovanje 2009.

Ex. Ginseng, vitamin C, depresija