kaj pričakovati med srčnim srcem

Srčni CT se izvaja v bolnišnici ali ambulantni službi. Nadzor nad testom bo zdravnik, ki ima izkušnje s CT skeniranjem.

Zdravnik bo morda želel uporabiti barvilo, ki temelji na jodu (kontrastno barvilo) med snemanjem CT. Če je tako, bo igla, povezana z intravensko (IV) linijo, postavljena v žilo v roki ali roki.

Med preiskavo bo zdravnik injiciral kontrastni barv skozi linijo IV. Ko se to zgodi, lahko imate toplo občutek. Barvilo bo vaše krvne žile vidno na CT-skeniranih slikah.

Tehnik, ki upravlja s srčnim CT skenerjem, očisti območja na prsih in uporabi lepljive obliže, imenovane elektrode. Obliži so pritrjeni na stroj EKG (elektrokardiogram). Stroj zabeleži električno dejavnost vašega srca med optičnim branjem.

CT skener je velik stroj, ki ima v votlini, krožni cevi v sredini. Na hrbtu boste ležali na drsni mizi. Miza se lahko premika navzgor in navzdol in gre znotraj tunela podobnega stroja.

Miza se bo počasi potisnila v odprtino v napravi. Znotraj optičnega bralnika se rentgenska cev pomika po telesu, da posname slike različnih delov srca. Računalnik bo združil slike, da bi ustvaril tridimenzionalno (3D) sliko celotnega srca.

Tehnik nadzira CT skener iz naslednje sobe. On ali ona vas lahko ogleda skozi steklo okno in se pogovorite z vami skozi zvočnik.

Premikanje telesa lahko povzroči zamegljenost slik. Od vas bo zahtevano mirno ležati in zadrževati sapo za kratke trenutke, medtem ko je vsaka slika posneta.

Za srčni pregled CT je običajno potrebno približno 15 minut. Vendar pa lahko traja več kot eno uro, da se pripravite na test in da zdravilo upočasni srčni utrip. (Za več informacij pojdite na “Kaj naj pričakujete pred srčnim CT.”)