Kaj so fitonutrienti? vrste in viri hrane

Maryann Tomovich Jacobsen, MS, R; 29. oktobra 2014

Rastlinska hrana vsebuje na tisoče naravnih kemikalij. Ti se imenujejo phytonutrients ali phytochemicals. “Phyto” se nanaša na grško besedo za rastlino. Te kemikalije pomagajo varovati rastline pred klicami, glivami, hrošči in drugimi grožnjami.

Sadje in zelenjava vsebujeta fitonutriente. Druga rastlinska živila vsebujejo tudi fitonutriente, kot na primer

Phytonutrients ni bistvenega pomena za ohranjanje živega, za razliko od vitaminov in mineralov, ki vsebujejo rastlinska živila. Toda, ko jeste ali pijejo fitonutriente, lahko pomagajo preprečiti bolezni in ohraniti pravilno delovanje telesa.

Polnozrnat; Nut; Bean; Čaj

V rastlinskih živilih najdemo več kot 25.000 fitonutrientov. si ogleda te šest pomembnih fitonutrijev – in njihove morebitne zdravstvene učinke

Več kot 600 karotenoidov zagotavlja rumene, oranžne in rdeče barve v sadju in zelenjavi.

Karotenoidi delujejo kot antioksidanti v vašem telesu. To pomeni, da se lotevajo škodljivih prostih radikalov, ki poškodujejo tkiva po vsem telesu.

Vrste karotenoidov, ki imajo lahko druge koristi za zdravje, vključujejo

Alfa-karoten, beta-karoten in beta-kriptoksantin. Vaše telo lahko vse to pretvori v vitamin A. Ta vitamin pomaga, da vaš imunski sistem deluje pravilno in je potreben za zdravje oči. Rumena in pomarančna živila, kot so buče in korenje, so dobri viri alfa in beta karotena.

Te vsebujejo tudi beta-kriptoksantin, prav tako sladka rdeča paprika.

Likopen. To daje rdečo ali rožnato barvo

Likopen je povezan z manjšim tveganjem za raka prostate.

Lutein in zeaksantin. To vam lahko pomaga zaščititi pred katarakti in starostjo povezano degeneracijo makule, ki sta dve vrsti težav z očmi.

Dobri viri teh fitonutrientov so zeleni, npr

Elaginska kislina se nahaja v številnih jagodah in drugih rastlinskih živilih, še posebej

Karotenoid; Ellagic aci; Flavonoid; Resveratro; Glukozinolat; Fitoestrogeni

Elaginska kislina lahko pomaga pri zaščiti pred rakom na več različnih načinov. Na primer, lahko upočasni rast rakavih celic. In lahko vaši jetri nevtralizirajo kemikalije, ki povzročajo raka, v vašem sistemu. Toda študije te kisline so bile v glavnem opravljene v laboratoriju, zato so njene koristi za zdravje ljudi neznane.

zdrave, okusne recepte in revije Eating Well.

Med vadbo morate šteti med …

Paradižnik; Watermelo; Roza grenivka

Spinac; Kal; Občine

Strawberrie; Raspberrie; Granatno jabolko