vodnik kretenj – vzroki, simptomi in možnosti zdravljenja

Kaj je to?

Žvečenje je nalezljiva bolezen, ki prizadene kožo in kosti. To je tropska bolezen, ki je bila nekoč pogosta v zahodni Afriki, Indoneziji, Novi Gvineji, Salomonovih otokih, Haitiju, Dominika, Peru, Kolumbiji, Ekvadorju in delih Brazilije. V teh državah na čelade najpogosteje vplivajo otroci med 2. in 5. letom starosti, še posebej otroci, ki nosijo nekaj oblačil, imajo pogoste poškodbe kože in živijo na območjih slabe higiene .; V petdesetih letih prejšnjega stoletja so bile kocke pogoste tropske bolezni, ki okužijo od 50 do 100 milijonov ljudi. Od takrat se je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v mnogih tropskih predelih sveta borila proti krčenju. V 46 državah je bilo preučenih več kot 160 milijonov ljudi, več kot 50 milijonov primerov ječmenov pa je bilo zdravljenih s penicilinom. Zaradi tega se je pogostost kretenj dramatično zmanjšala po vsem svetu. Ta bolezen je bila v Združenih državah vedno zelo redka; Žvečenje je posledica podvrsta Treponema pallidum, bakterije, ki povzroča sifilis, spolno prenosljivo bolezen. Vendar se robovi ne prenašajo spolno. Tudi v nasprotju s sifilisom ne morejo povzročiti dolgotrajne poškodbe srca in kardiovaskularnega sistema. Čeljust se skoraj vedno prenaša z neposrednim stikom z okuženo kožo. Jahanje ima tri stopnje; Early yaws – Približno tri do pet tednov po tem, ko je oseba izpostavljena čeljusti, na koži se pojavi malina, običajno na nogah ali zadnjici. Ta vihra, včasih imenovana frambesioma ali matika, se bo postopoma povečevala in tvorila tanko rumeno skorjo. Območje lahko srbi, v bližini pa so lahko otekle bezgavke (otekle žleze). Vrata običajno zdravijo v šestih mesecih in pogosto pušča brazgotino; V drugem koraku – Naslednja faza se lahko začne, medtem ko je matika še vedno prisotna ali pa se ne sme začeti, dokler se ne začne zdraviti nekaj tednov ali mesecev po prvi fazi zdravljenja. V tej fazi nastaja skorja izpuščaj, ki lahko vključuje obraz, roke, noge in zadnjico. Dno nog lahko tudi pokrijejo boleče, debele rane. Hoja lahko postane boleča in težka. Čeprav lahko kosti in sklepov vplivajo tudi na druge faze, običajno ne povzročijo uničenja na teh območjih; Pozne kravice – pozno kroženje se razvije le pri približno 10% ljudi, ki so okuženi z zobmi. Začne se vsaj pet let, ko se začnejo prve krogle in lahko povzroči hude poškodbe kože, kosti in sklepov, zlasti v nogah. Pozne žage lahko povzročijo tudi obliko obrazne disfiguriranosti, ki se imenuje gangoza ali rinopharyngitis mutilans, saj napada in uničuje dele nosu, zgornje čeljusti, neba (streha ust) in del grla, ki se imenuje žrelo. Če je otekanje okrog nosu, lahko oseba s poznimi stegami ima glavobole, izcedek iz nosu. Obrazi ljudi s poznimi čeljustmi lahko razvijejo videz, imenovan gundou.

Simptomi

Simptomi kretenj vključujejo; Eno, srbečo, rastlino, podobno malini (matićno) na koži, navadno na nogah ali zadnjici, ki sčasoma razvije tanko rumeno skorjo; Otečene bezgavke (otekle žleze); Izpuščaj, ki tvori rjavo skorjo; Bolečine v kosteh in sklepih; Bolečine ali rane na koži in podplatih; Otekanje obraza in disfiguracija (v poznih krogih)

Diagnoza

Vaš zdravnik lahko sumi, da imate kocke, ki temeljijo na vaši zgodovini potovanja, vaših simptomih in rezultatih vašega fizičnega pregleda. Da bi potrdili diagnozo, bo naročil krvne preiskave, da bi preveril dokaz o okužbi z bakterijami, ki povzročajo kravice. Vaš zdravnik lahko vzame tudi vzorec tkiva iz kožne bolečine. Ta vzorec se pregleda v laboratoriju za T. pallidum bakterije.

Kako dolgo traja?

Matica se pogosto hitro zdravi z zdravljenjem. Brez zdravljenja se običajno zdravi v šestih mesecih. Kasneje, v drugi fazi in poznih ječah, izpuščaji in lezije so hujši in trajajo dlje. Brez zdravljenja se simptomi lahko vrnejo že vrsto let.

Kako preprečiti to zdravstveno stanje

Če ste prišli v tesnem stiku z nekom, ki ima kocke, vam lahko zdravnik priporoči, da prejmete penicilin ali drug antibiotik, da preprečite okužbo.

Kako zdraviti to zdravstveno stanje

Ljudje z očesci se običajno zdravijo z enim samim streljanjem penicilina v različnih odmerkih, odvisno od starosti bolnika. Če ste alergični na penicilin (prodaja pod številnimi blagovnimi znamkami), vam zdravnik lahko zdravi z azitromicinom, tetraciklinom ali doksiciklinom.

Kdaj obiskati zdravnika

Pokličite svojega zdravnika, če imate simptome zakrivljenosti, še posebej, če ste obiskali tropsko državo.

Prognoza

Obdelava krogel je pogosto uspešna. Bolezen je skoraj nikoli usodna.