cinkovo ​​dopolnilo peroralno, parenteralno

Cinkovi dodatki se uporabljajo za preprečevanje ali zdravljenje pomanjkanja cinka.

Uporablja se za dodatek cinka

Telo potrebuje cink za normalno rast in zdravje. Za bolnike, ki ne morejo dobiti dovolj cinka v redni prehrani ali imajo potrebe po več cinku, so lahko potrebni cinkovi dodatki. Na splošno jih jemljejo usta, nekateri bolniki pa jih morda potrebujejo z injekcijo.

Cinkovi dodatki se lahko uporabljajo za druge pogoje, kot jih določi vaš zdravstveni delavec.

Pomanjkanje cinka lahko vodi do slabega nočnega vida in zdravljenja ran, zmanjšanja občutka okusa in vonja, zmanjšane sposobnosti za boj proti okužbam in slabega razvoja reproduktivnih organov.

Poleg tega lahko prezgodaj dojenčki potrebujejo dodaten cink.

Povečano potrebo po cinku mora določiti vaš zdravstveni delavec.

Trditve, da je cink učinkovito pri preprečevanju izgube vida pri starejših, niso dokazani. Cink ni dokazano učinkovit pri zdravljenju porfirije.

Cink, ki ga injiciramo, daje ali je pod nadzorom zdravstvenega delavca. Druge oblike cinka so na voljo brez recepta.

Pomen prehrane

Ko je zdravilo ali prehransko dopolnilo odobreno za trženje za določeno uporabo, lahko izkušnje kažejo, da je koristno tudi za druge zdravstvene težave. Čeprav ta uporaba ni vključena v označevanje izdelkov, se pri nekaterih bolnikih z naslednjim zdravstvenim stanjem uporabljajo cinkovi dodatki

Za dobro zdravje je pomembno, da jedo uravnoteženo in raznoliko prehrano. Bodite pozorni na kakršen koli program prehrane, ki vam ga lahko priporoči vaš zdravstveni delavec. Za vaše specifične prehranske potrebe po vitaminih in / ali mineralih, prosite svojega zdravnika za seznam ustreznih živil. Če menite, da v vaši prehrani ne dobivate dovolj vitaminov in / ali mineralov, se lahko odločite za prehransko dopolnilo.

Cink se nahaja v različnih živilih, vključno z pustim rdečim mesom, morskim sadežem (zlasti sledom in ostrigami), grahom in fižolom. Cink se najde tudi v celih zrncih, vendar pa je bilo ugotovljeno, da velike količine celih zrn zmanjšajo količino cinka, ki se absorbira. Dodatno cink se lahko dodaja prehrani prek obdelane (pocinkane) posode. Živila, shranjena v pločevinkah brez premazane posode, lahko povzročijo manj cinka za absorpcijo iz hrane.

Dnevna količina potrebnega cinka je opredeljena na več različnih načinov.

Normalni dnevni priporočeni vnosi v miligramih (mg) za cink so na splošno opredeljeni kot sledi

Če jemljete prehransko dopolnilo brez recepta, natančno preberite in upoštevajte kakršnekoli varnostne ukrepe na nalepki. Za te dodatke je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na zdravila v tej skupini ali kateri koli drugi zdravili. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so barvila za živila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Težave pri otrocih niso poročali pri vnosu običajnih dnevnih priporočenih količin.

Težave pri starejših odraslih niso poročali pri vnosu običajnih dnevnih priporočenih količin. Obstajajo nekateri dokazi, da se pri starejših lahko primanjkuje cinka zaradi slabe izbire hrane, zmanjša absorpcija cinka v organizmu ali zdravila, ki zmanjšujejo absorpcijo cinka ali povečajo izgubo cinka iz telesa.

Še posebej pomembno je, da prejemate dovolj vitaminov in mineralov, ko zanosite in da boste v času nosečnosti še naprej prejemali pravo količino vitaminov in mineralov. Zdrava rast in razvoj ploda sta odvisna od stalne oskrbe hranljivih snovi z materjo. Obstajajo dokazi, da lahko nizke koncentracije cinka v krvi povzročijo težave pri nosečnosti ali pomanjkljivostih pri dojenčku. Vendar pa jemanje velikih količin prehranskega dodatka med nosečnostjo lahko škodljivo za mater in / ali plod in ga je treba izogibati.

Pomembno je, da dobite prave količine vitaminov in mineralov, tako da vaš otrok dobi tudi vitamine in minerale, ki jih je potrebno ustrezno rasti. Vendar pa jemanje velikih količin prehranskega dodatka med dojenjem lahko škodljivo za mater in / ali dojenčka in se mu je treba izogibati.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete katero koli od teh prehranskih dopolnil, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj naštetih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba prehranskih dopolnil v tem razredu s katerokoli od naslednjih zdravil običajno ni priporočljiva, vendar se lahko v nekaterih primerih zahteva. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo prehranskih dopolnil v tem razredu. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Cinkovi dodatki so najbolj učinkoviti, če jih vzamemo vsaj 1 uro pred ali 2 uri po obroku. Če cinkovi dodatki povzročijo želodčne motnje, jih lahko vzamete z obrokom. Zdravniku morate povedati, če jemljete vaš cinkov dodatek z obroki.

Zdravila za odmerjanje v tem razredu bodo različna pri različnih bolnikih. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke teh zdravil. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Pred uporabo cink dodatka

Če zamudite odmerek cinka, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Če zamudite jemati cinkove dodatke za en ali več dni, ni razloga za zaskrbljenost, saj je potrebno, da vaše telo postane resno nizko v cinku. Če pa je vaš zdravstveni delavec priporočil, da jemljete cink, ga ne pozabite vzeti, kot je predpisano vsak dan.

Hranite izven dosega otrok.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Ko se cink združuje z določenimi živili, se morda ne absorbira v vaše telo in vam ne bo dobro. Če jemljete cink, se je treba izogibati naslednjim živilom ali jih jemati 2 uri po jemanju cinka

Ne jemljite dodatkov cinka in bakra, železa ali fosforjevih dodatkov ob istem času. Najbolje je, da prostorski odmerki teh izdelkov segrevamo 2 uri, da dobimo polno korist od vsakega prehranskega dodatka.

Poleg potrebnih učinkov lahko prehranski dodatek povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Pravilna uporaba dodatka cinka

Če pride do katerega od naslednjih neželenih učinkov, se čimprej posvetujte s svojim zdravnikom

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Previdnostni ukrepi Med uporabo dodatka cinka

dodatki cinka Neželeni učinki