kaj pričakovati pred presaditvijo srca

Bolniki, ki so upravičeni do presaditve srca, so dodani na čakalni seznam za srce darovalca. Ta čakalna lista je del nacionalnega sistema dodeljevanja za organe darovalca. Ta sistem vodi omrežje za naročila in transplantacijo organov (OPTN).

OPTN ima vzpostavljene politike za zagotovitev, da so donatorska srca poštena. Te politike temeljijo na nujnosti potreb, razpoložljivih organih in lokaciji bolnika, ki je prejemal srce (prejemnik).

Organi se ujemajo glede na vrsto krvi in ​​velikost darovalca in prejemnika.

Seznam čakalnih list za presaditev srca

Smernice o tem, kako je izbrano srce darovalca, zahtevajo, da donator izpolnjuje zakonsko zahtevo za smrt možganov in da so podpisani ustrezni obrazci za soglasje.

Srce Donorja

Smernice kažejo, da mora biti darovalec mlajši od 65 let, malo ali brez zgodovine bolezni srca ali poškodb prsnega koša in ne sme biti izpostavljen hepatitisu ali virusu HIV.

Smernice priporočajo, da srce darovalca ne sme biti brez krvnega obtoka več kot 4 ure.

Okoli 3.000 ljudi v Združenih državah je na čakalni listi za presaditev srca na kateri koli dan. Vsako leto je na voljo okoli 2.000 donatorskih src. Časi čakanja se razlikujejo od dni do nekaj mesecev in bodo odvisne od vrste in stanja krvi prejemnika.

Osebo se lahko s seznama umakne s seznama, če ima resen zdravstveni dogodek, kot je kap, okužba ali odpoved ledvic.

Čas, porabljen na čakalni listi, ima vlogo pri tem, kdo prejme srce darovalca. Na primer, če imata dva bolnika enako potrebo, bo tisti, ki je čakal dlje, verjetno dobili prvo razpoložljivo srce darovalca.

Bolniki na čakalni listi za srce darovalca dobivajo tekoče zdravljenje za srčno popuščanje in druge zdravstvene razmere.

Na primer, zdravniki jih lahko zdravijo zaradi aritmij (neredno bitje srca). Aritmije lahko povzročijo nenaden zastoj srca pri ljudeh, ki imajo srčno popuščanje.

Zdravniki v centrih za presaditev lahko pri bolnikih pred kirurškim posegom postavijo implantable kardioverter defibrilatorje (ICD). ICD so majhne naprave, ki se nahajajo v prsnem košu ali trebuhu. Pomagajo nadzoru življenjsko nevarnih aritmij.

Druga možna obravnava bolnikov s čakalnim listom je ventrikularna pomočna naprava (VAD). VAD je mehanska črpalka, ki pomaga vzdrževati srčno funkcijo in pretok krvi.

Redna ambulantna oskrba bolnikov s čakalnim seznamom lahko vključuje pogosto testiranje vadbe, testiranje moči srčnega utripa in desno srčno kateterizacijo (test za merjenje krvnega tlaka na desni strani srca).

Prav tako bi lahko začeli s programom rehabilitacije srca (rehabilitacije). Rehabilitacija srca je medicinsko nadzorovani program, ki pomaga izboljšati zdravje in dobro počutje ljudi, ki imajo težave s srcem.

Program lahko pomaga izboljšati vaše telesno stanje pred presaditvijo. Prav tako se boste naučili vrst vaj, ki se uporabljajo v programu, kar vam bo pomagalo pri sodelovanju pri srčnem rehabilitaciji po presaditvi.

Bolniki na čakalni listi so pogosto v tesnem stiku z njihovimi presaditvami. Večina donorskih src je treba presaditi v 4 urah po odstranitvi od darovalca.

V nekaterih centrih za presaditev srca pacienti dobijo pečico, tako da jih lahko kadarkoli kontaktira. Povabljeni so jim, naj povedo osebju centra za presaditev, če gredo ven iz mesta. Bolniki morajo biti pogosto pripravljeni priti v bolnišnico v 2 urah po prejemu obvestila o srcu darovalca.

Vsi bolniki, ki bodo klicali v bolnišnico, ne bodo dobili presadka srca. Včasih v zadnjem trenutku zdravniki ugotovijo, da srce darovalca ni primerno za bolnika. Drugi časi so pacienti s čakalnega seznama vabljeni, da pridejo kot možne varnostne kopije, če se z izbranim prejemnikom kaj zgodi.

Časi čakanja

Zdravljenje v teku

Stik s centrom za presaditev med čakanjem