kdaj poklicati zdravnika o zgage ali gerd

Če imate katerokoli od naslednjih zgaga ali gastroezofagealno refluksno bolezen (imenovano tudi refluks po kisu ali GERD), se posvetujte s svojim zdravnikom.

Simptomi zgaga so postali hujši ali pogosti; Pri zaužitju imate težave pri požiranju ali bolečini, zlasti s trdnimi živili ali tabletami; Vaša zgaga povzroča navzejo ali bruhanje (še posebej, če bruhate kri ali črni material; ste doživeli drastično ali nepojasnjeno zmanjšanje telesne teže, ki jo spremlja srčni utrip; imate kroničen kašelj, občutek senzibilizacije ali občutek, žrelo; več kot dva tedna uporabljate zdravila brez recepta za antacid (ali za daljše obdobje, kot je priporočeno na etiketi), in imate še vedno simptome zgaga, imate simptome zgage tudi po prejemu zdravila ali brez recepta; Imate kronično hripavost ali piskanje, ali je vaša astma slabša, vaša neudobja posega v vaš življenjski slog ali dnevno aktivnost; imate bolečine v prsih, ki jih spremljajo bolečine v vratu, čeljusti, rokah ali nogah, kratka sapa, šibkosti, nepravilnega pulza , ali sweatin; imate ekstremni želodec pai; imate drisko ali gibanje črnega ali krvavega črevesa

Za večino ljudi je zgaga simptom, ki ga je mogoče zdraviti. Pogosto zgago lahko kaže na refluks kisline ali gastroezofagealno refluksno bolezen, znano tudi kot GERD. Če zdravljenje ne deluje in zgaga je hudi kljub spremembam v načinu življenja, je lahko operacija možna. Morda je tudi možnost, če GERD povzroči druge zdravstvene težave. Za zdravljenje refluksa kisline so na voljo tudi najmanjši invazivni postopki, ki uporabljajo endoskopijo.

SOURC; Nacionalni inštituti za zdravje.