kdo je v nevarnosti za anemijo fanconi?

Anemija Fanconi (FA) se pojavi v vseh rasnih in etničnih skupinah in enako vpliva na moške in ženske.

V Združenih državah Amerike je približno 1 od vsakih 181 ljudi prevoznik FA. Ta nosilna stopnja vodi do približno 1 od 130.000 ljudi, rojenih z FA.

Dve etnični skupini, aškenazijski Judje in Afrikanerji sta bolj verjetno kot druge skupine, da imajo FA ali pa prevoznike FA.

Glavni dejavniki tveganja

Aškenazijski Judje so ljudje, ki potujejo iz judovskega prebivalstva Vzhodne Evrope. Afrikanerji so bele rojstev Južne Afrike, ki govorijo jezik, imenovani afrikanci. Ta etnična skupina izhaja iz zgodnjih nizozemskih, francoskih in nemških naseljencev.

V Združenih državah Amerike je eden od 90 aškenazijskih Judov nosilec FA, 1 od 30.000 je rojenih z FA.

FA je podedovana bolezen – to pomeni, da jo prehajajo s staršev na otroke s pomočjo genov. Z FA je povezanih najmanj 13 napačnih genov. FA se pojavi, če oba starša prenesejo enako napačno FA gen na svojega otroka.

Otroci, rojeni v družine z zgodovino FA, so lahko izpostavljeni motnji. Otroci, katerih matere in očetje imata družinske zgodovine FA, so še večje tveganje. Družinska zgodovina FA pomeni, da je možno, da starš nosi napačen gen, povezan z motnjo.

Otroci, katerih starši imajo enake napake, imajo največje tveganje za dedovanje FA. Tudi če se ti otroci ne rodijo z FA, še vedno obstaja nevarnost, da bi bili nosilci FA.

Otroci, ki imajo samo enega od staršev, ki nosijo napako FA gen, tudi tvegajo, da bi bili nosilci. Vendar pa jim ni nevarnosti, da imajo FA.