veliki kašelj (oslovski kašelj) – pregled teme

Vnetje kašlja (oslovski kašelj) je bolezen, ki povzroča zelo hudo kašelj, ki lahko traja več mesecev. Med razpokami nasilnega kašlja lahko povzročite hrup, ki zveni kot “bedak”, ko poskušate zaspati. Tako močno kašljaš, da si poškodoval rebro.

Vnetje kašlja se zlahka razširi iz ene osebe v drugo. Pridobivanje cepiva proti oslovskemu kašlju vam lahko pomaga preprečiti bolezen, ga narediti manj hudo in preprečiti, da bi ga razširil na tiste, ki jim grozi resnejši problemi.

Z dobro skrbjo, večina ljudi opomore od težkega kašlja brez težav. Toda hude kašeljne uroke lahko zmanjšajo količino kisika v krvi in ​​povzročijo druge težave, kot je pljučnica. Bolezen je lahko nevarna pri starejših in malih otrocih, še posebej pri dojenčkih, ki niso dovolj stari, da imajo pertusisno cepivo.

Vnetje kašlja povzročajo bakterije, ki okužijo vrh grla (grla). Bakterije motijo ​​grlo, kar povzroča kašelj.

Ko se nekdo s kašljivim kašljem, kihanjem ali smehom dovaja v zrak majhne kapljice tekočine, ki zadržujejo bakterije. Bakterije lahko okužijo druge, ko ljudje dihajo v kapljicah ali jih dobijo na roke in se dotikajo ust ali nosu. Po bakteriji okužijo nekoga, simptomi se pojavi približno 7 do 14 dni pozneje.

Simptomi kašlja kašlja se lahko pojavijo v treh fazah, zlasti pri majhnih otrocih. Odrasli in starejši otroci ne smejo slediti tem vzorcem simptomov.

V 1. fazi so simptomi podobni prehladu

Na stopnji 2 se hladni simptomi izboljšajo, kašelj pa se poslabša.

Kirivate in imate izcedek iz nosu, blag kašelj, vodne oči in včasih blago zvišano telesno temperaturo; Simptomi trajajo od nekaj dni do dveh tednov; To je, ko boste najverjetneje širili bolezen.

Kašelj gre iz blagega, suhega, hakerskega kašlja v hudo kašelj, ki ga ne morete nadzorovati; Lahko kašelj tako dolgo in trdo, da ne morete dihati. Kadar lahko vzamete dihanje zraka, lahko povzroči hrupno hrup; Po kašljanju se lahko bruhate in počutite zelo utrujeni; Med kašljanjem se počutite normalno; Simptomi so v tej fazi najresnejši. Ponavadi trajajo od 2 do 4 tedne ali dlje.