kaj povzroča pogubno anemijo?

Pernicious anemija je posledica pomanjkanja bistvenega dejavnika ali drugih vzrokov, kot so okužbe, kirurgija, zdravila ali prehrana.

Notranji faktor je beljakovina, ki nastane v želodcu. Pomaga telesu absorbirati vitamin B12. Pri nekaterih ljudeh avtoimunski odziv povzroči pomanjkanje notranjega dejavnika.

Avtoimunski odziv se pojavi, če imunski sistem telesa naredi protitelesa (proteine), ki napačno napadajo in poškodujejo tkiva ali celice telesa.

Pomanjkanje notranjega faktorja

V perniciozni anemiji telo tvori protitelesa, ki napadajo in uničujejo parietalne (pa-RI-eh-tal) celice. Te celice segajo v želodec in naredijo bistveni dejavnik. Zakaj ta avtoimunski odziv ni znan.

Drugi vzroki

Kot posledica tega napada, želodec preneha dajati bistveni dejavnik. Brez prisotnega faktorja vaše telo ne more premakniti vitamina B12 skozi tanko črevo, kjer se absorbira. To vodi k pomanjkanju vitamina B12.

Pomanjkanje notranjega faktorja se lahko pojavi tudi, če ste kirurški odstranili del ali ves želodec. Ta vrsta kirurških posegov zmanjša število parietalnih celic, ki so na voljo za izdelavo intrinzičnega faktorja.

Redki so otroci rojeni z dedno boleznijo, ki preprečuje, da bi njihova telesa ustvarila bistveni dejavnik. Ta motnja se imenuje prirojena perniozna anemija.

Pernicious anemija ima tudi druge vzroke, poleg pomanjkanja notranjega dejavnika. Malabsorpcija v tankem črevesu in prehrana, ki nima vitamina B12, lahko privedejo do pogubne anemije.

Včasih se pojavlja pernična anemija, ker telesna tanka čreva ne more ustrezno absorbirati vitamina B12. To je lahko posledica

Nekateri ljudje dobijo pogubno anemijo, ker nimajo dovolj vitamina B12 v svojih dietah. Ta vzrok smrtne anemije je manj pogost kot drugi vzroki.

Dobri viri hrane vitamina B12 vključujejo

Strogi vegetarijanci, ki ne jedo živalskih ali mlečnih izdelkov in ne prejemajo dodatka vitamina B12, so ogroženi zaradi pernacionalne anemije.

Dojenčke dojenčkov strogih vegetarijanskih mater so prav tako ogrožene zaradi perniozne anemije. Te dojenčke lahko v mesecih rojstva razvijejo anemijo. To je zato, ker nimajo dovolj časa za shranjevanje vitamina B12 v svoje telo. Zdravniki zdravijo te dojenčke z dodatki vitamina B12.

Druge skupine, kot so starejši in ljudje, ki trpijo zaradi alkoholizma, so lahko tudi ogroženi zaradi pernacionalne anemije. Ti ljudje morda ne bodo dobili ustreznih hranil v svojih dietah.