kdaj je primerno paliativno oskrbo?

Če vam je bila diagnosticirana resna, dolgotrajna bolezen ali življenjsko ogrožujoča bolezen, vam lahko paliativno oskrbo naredi vaše življenje – in življenje tistih, ki skrbijo za vas – veliko lažje.

S paliativno oskrbo se osredotočimo na lajšanje bolečin in drugih težavnih simptomov ter spoštovanje čustvenih, duhovnih in praktičnih potreb. Skratka, ta nova medicinska posebnost je namenjena izboljšanju kakovosti življenja – vendar to opredelite sami.

Vaši ponudniki paliativne oskrbe bodo sodelovali z vami, da bi ugotovili in uresničili svoje cilje: olajšanje simptomov, svetovanje, duhovno udobje ali karkoli izboljšuje kakovost življenja. Paliativna oskrba vam lahko pomaga razumeti vse možnosti zdravljenja.

Ena od prednosti paliativne oskrbe je prepoznavanje človeške strani bolezni. V raziskavi bolnikov s paliativno oskrbo leta 2011 so omenjene posebne potrebe: »prepoznati kot osebo«, »imeti možnost izbire in nadzor«, »biti povezan z družino in zunaj sveta«, »biti duhovno povezan« in “fizično udobje.

Bodite prepričani, da lahko ob istem času prejemate paliativno oskrbo, da boste zdravili za svojo bolezen. Od vas ne bo treba odreči rednih zdravnikov ali zdravljenja ali upati na zdravilo.

Paliativna oskrba je lahko tudi dobra izbira, če imate resno bolezen, ki je v preteklem letu povzročila več hospitalizacij ali obiskov v nujnih primerih.

Ali paliativna oskrba pomeni, da umiraš? Ni nujno. Res je, da paliativno oskrbo služi veliko ljudi z življenjsko nevarnimi ali končnimi boleznimi. Toda nekateri ljudje so zdravljeni in ne potrebujejo več paliativne oskrbe. Drugi se po potrebi premaknejo in paliativno oskrbujejo.

Če pa se odločite, da nehate jemati zdravilo in vaš zdravnik meni, da ste v zadnjih nekaj mesecih življenja, se lahko preselite v bolnišnico. Paliativna oskrba vključuje pomemben del hospic, vendar je le del večjega polja.

Če vaši družinski člani potrebujejo pomoč, jim lahko paliativna oskrba zagotovi čustveno in duhovno podporo, jih seznani s svojim položajem in jih podpira kot skrbnike. Nekateri paliativni programi ponujajo podporo na domu in pomoč pri nakupovanju, pripravi obrokov in odlašanju, da negovalcem omogočijo prosti čas.