kdo potrebuje cpap?

Zdravnik vam lahko priporoči CPAP, če imate obstruktivno apnejo v spanju. Zdravilo CPAP je pogosto najbolje zdravljenje odraslih, ki imajo to bolezen.

Otroci imajo lahko tudi obstruktivno apnejo v spanju. Najpogostejša obravnava otrok je operacija za odstranitev tonzil in adenoidov. Če se simptomi po operaciji ne izboljšajo, ali če je stanje hudo, je lahko CPAP mošna.

Če imate simptome apneje v spanju, vam lahko zdravnik priporoči študijo čez noč. Študija spanja meri koliko in kako dobro spiš. Lahko tudi pokaže, ali imate težave s spanjem in kako resno so. (Za več informacij pojdite na »Kaj naj pričakujemo pred uporabo CPAP«.)

Vaš zdravnik vas bo verjetno seznanil s specialistom za spanje za študijo spanja. Specialisti za spanje so zdravniki, ki diagnosticirajo in zdravijo ljudi, ki imajo težave s spanjem.

Posebna vrsta CPAP naprave se uporablja za zdravljenje dihalnih motenj, ki so podobne apneje pri spanju, kot je kronična hipoventilacija ali osrednja apnea spanja.

V teh pogojih dihalne poti niso blokirane. Vendar pa možgani ne smejo poslati signalov, potrebnih za pravilno dihanje. To povzroča dihanje, ki je preveč plitvo ali počasno, da ustreza potrebam vašega telesa.

Pri osrednji zaspanosti v spanju lahko dlje časa zaustavite dihanje. Ta motnja se lahko pojavi sam ali z obstruktivno apnejo. Le študija spanja lahko ugotovi, katera vrsta spalne apneje imate in kako huda je.

Poleg CPAP obstajajo še druge pozitivne tlačne naprave za dihalne poti. Če ne menite, da CPAP deluje z vami, se posvetujte s svojim strokovnjakom za spanje o drugih možnih možnostih.

Poleg zdravljenja apneje in drugih podobnih motenj se CPAP uporablja tudi za zdravljenje prezgodnjih dojenčkov, katerih pljuča niso popolnoma razvita. Na primer, zdravniki lahko uporabljajo CPAP za zdravljenje dojenčkov, ki imajo sindrom dihalne stiske ali bronhopulmonalno displazijo.

Zdravljenje s CPAP lahko izboljša možnost predčasnega dojenčkovega preživetja in zmanjša potrebo po drugih zdravljenjih in terapijah.

Motnje spanja in nezadosten spanec: izboljšanje zdravja z raziskavami