zoladex

Terapevtski razred: antineoplastični agent

Uporablja zdravila Zoladex

Farmakološki razred: Luteinizirajoči hormon, sproščajoči hormonski agonist

Kadar se redno daje kot implant, goserelin deluje vsak dan, da zmanjša količino estrogena in testosterona v krvi.

Zmanjšanje količine estrogena v telesu je eden od načinov za zdravljenje endometrioze in raka dojke ter lahko pomaga pri razstrupljanju maternice pred operacijo. Goserelin preprečuje rast tkiva, povezanega z endometriozo pri odraslih ženskah med zdravljenjem in do 6 mesecev po prekinitvi zdravljenja.

Zmanjšanje količine testosterona v telesu je eden od načinov zdravljenja raka prostate.

Preprečevanje estrogena lahko tanjša kosti ali upočasni njihovo rast. To je težava za odrasle ženske, katerih kosti ne rastejo več kot kosti otrok. Zato se goserelin uporablja samo do 6 mesecev pri odraslih ženskah, zdravljenih zaradi endometrioze.

To zdravilo daje samo zdravnik ali pod nadzorom vašega zdravnika.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Pred uporabo zdravila Zoladex

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije o starostnem odnosu na učinke goserelina pri pediatrični populaciji niso bile izvedene. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejile uporabnost goserelina pri starejših moških. Vendar za varnost starejših žensk ni bila ugotovljena varnost in učinkovitost.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko prejemate to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj naštetih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Medicinska sestra ali drugi usposobljeni zdravstveni delavci vam bodo dali to zdravilo. To zdravilo se daje pod streho pod kožo v bližini želodca. To zdravilo se lahko daje enkrat na 28 dni ali enkrat na tri mesece. Vaš urnik je odvisen od tega, zakaj uporabljate to zdravilo. Če želite ostati na pravem urniku z zdravilom, poskrbite, da boste imeli vse sestanke.

Zelo pomembno je, da še naprej prejemate zdravilo, tudi ko se počutite bolje.

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik preverja vaš napredek na rednih obiskih, da se prepriča, ali to zdravilo deluje pravilno in da preveri neželene učinke.

Za ženske: tega zdravila ne smete prejemati, če ste noseči ali zanosite. Uporaba tega zdravila med nosečnostjo lahko škoduje vašemu nerojenemu otroku. Vaše tablete za kontracepcijo morda ne bodo delovale prav tako, ko boste prejemali to zdravilo. Uporabite nehormonalno obliko kontracepcije skupaj z vašimi tabletami, da med nosečnostjo med zdravljenjem in najmanj 12 tedni po zdravljenju ne zanosite. Hormonska kontrola rojstva vključuje vaginalne spermicide, kondome, diafragme in cervikalne kapice. Če menite, da ste med uporabo zdravila zanosili, takoj obvestite svojega zdravnika.

Za ženske paciente: v času, ko prejemate goserelin, morda menstrualno obdobje morda ni redno ali sploh nimate menstrualnega obdobja. To se pričakuje pri zdravljenju s tem zdravilom. Če se med zdravljenjem nadaljujejo redna menstruacija ali se ne začnejo v 2 do 3 mesecih po prenehanju uporabe tega zdravila, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Ko prvič začnete uporabljati to zdravilo za zdravljenje raka, se lahko nekateri simptomi poslabšajo za kratek čas. Morda boste imeli tudi nove simptome. Morda imate bolečine v kosteh, bolečine v hrbtu ali težave pri uriniranju. Ti simptomi se morajo izboljšati v nekaj tednih. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne nove simptome ali se simptomi poslabšajo.

Za moške bolnike: to zdravilo lahko vpliva na ravni sladkorja v krvi. Če ste diabetični in opazite spremembo rezultatov krvnih preiskav ali testov sladkorja v urinu, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Za moške bolnike: to zdravilo lahko poveča tveganje za nastanek srčnega infarkta ali kapi. Če imate bolečine v prsnem košu ali nelagodje, zmedenost, dvojni vid, glavobol, slabost ali bruhanje, počasen govor, znojenje, težave z govori ali težave pri premikanju roke, nog ali obraznih mišic, takoj obvestite svojega zdravnika.

To zdravilo lahko povzroči zmanjšanje mineralne gostote kosti, kar lahko privede do osteoporoze ali oslabljenih kosti. Pogovorite se s svojim zdravnikom o tem, kako to tveganje vpliva na vas.

Ustrezna uporaba zdravila Zoladex

To zdravilo lahko povzroči resno vrsto alergijske reakcije, imenovane anafilaksa. Anafilaksa je lahko smrtno nevarna in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Takoj pokličite svojega zdravnika, če imate med jemanjem izpuščajev, srbenje, hripavost, težave z dihanjem, težave pri požiranju ali z otekanjem rok, obraza ali ustnic.

Takoj se obrnite na svojega zdravnika, če imate kakršne koli spremembe srčnega ritma. Morda se počutite omotični ali slabi, ali pa imate hiter, udaren ali neenakomeren srčni utrip. Prepričajte se, da vaš zdravnik ve, če ste vi ali kdorkoli v vaši družini kdaj imeli težave s srčnim ritmom, kot je podaljšanje QT.

Po prejemu tega zdravila se lahko pojavi poškodba na mestu injiciranja. Takoj pokličite svojega zdravnika, če imate katerega od naslednjih simptomov: bolečine v trebuhu ali trebuhu, napihnjen ali poln občutek, omotičnost, omotičnost ali omedlevica ali če se ne počutite dihati.

Preden opravite kakršnekoli zdravniške teste, povejte zdravniku, ki je odgovoren, da uporabljate to zdravilo. To zdravilo lahko vpliva na rezultate nekaterih testov.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se takoj posvetujte s svojim zdravnikom ali medicinsko sestro, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Med uporabo Zoladexa

Razpoložljivost Rx na recept

Nosečnost Kategorija X Ni za uporabo v nosečnosti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Prostati Cancer estradiol, Premarin, Lupron, Estrace, bicalutamide, Casodex

Zoladex neželeni učinki

Zoladex (goserelin)

Endometrioza Lupron, Depo-Provera, medroksiprogesteron, Provera, noretindron, Ortho Tri-Cyclen

Rak dojk, Paliativni estradiol, tamoksifen, Premarin, testosteron, Estrace, Megace

Dislecija krvavitve tranexaminska kislina, goserelin, ciklokopron, dekstran, visoka molekularna masa, Trasylol