kaj je avtomatiziran zunanji defibrilator?

Avtomatski zunanji defibrilator (AED) je prenosna naprava, ki preverja srčni utrip in lahko srcu pošlje električni udar, da bi poskušala obnoviti normalen ritem. AED se uporabljajo za zdravljenje nenadnega srčnega zastoja (SCA).

SCA je stanje, v katerem srce nenadoma in nepričakovano preneha bije. Ko se to zgodi, preneha kri do možganov in drugih vitalnih organov.

SCA običajno povzroči smrt, če se ne zdravi v nekaj minutah. Pravzaprav vsaka minuta SCA povzroči 10-odstotno zmanjšanje preživetja. Uporaba AED osebe, ki ima SCA, lahko reši življenje osebe.

Pregled

Da bi razumeli, kako delujejo AED, pomaga razumeti, kako deluje srce.

Outlook

Srce ima notranji električni sistem, ki nadzira hitrost in ritem srčnega utripa. Z vsakim srčnim utripom se električni signal širi od vrha srca do dna. Ko signal potuje, povzroči, da se srce sklene in črpati kri. Postopek se ponovi z vsakim novim srčnim utripom.

Težave z električnim sistemom lahko povzročijo nenormalne srčne ritme, ki se imenujejo aritmije (ah-RITH-me-ahs). Med aritmijo lahko srce prehiti prehitro, prepočasno ali z nepravilnim ritmom. Nekatere aritmije lahko srce prenehajo s črpanjem krvi v telesu. Te aritmije povzročajo SCA.

Najpogostejši vzrok SCA je aritmija, ki se imenuje ventrikularna fibrilacija (v-fib). Pri v-fibusih, ventrikli (spodnje komore srca) ne preteče normalno. Namesto tega se zelo hitro in neredno treseta.

Druga aritmija, ki lahko privede do SCA, je ventrikularna tahikardija (TAK-ih-KAR-de-ah). To je hiter, reden premik komor, ki lahko traja le nekaj sekund ali veliko dlje.

Pri ljudeh, ki imajo eno od teh aritmij, električni šok iz AED-a lahko obnovi srčni normalni ritem. S CPR (kardiopulmonalno oživljanje) na nekoga, ki ima SCA, lahko izboljša tudi svojo možnost preživetja.

AED so lahke, z baterijo, prenosne naprave, ki so enostavne za uporabo. Vsaka enota ima navodila in naprava vam bo dala tudi glasovne pozive, da vas obvesti, če in kdaj morate poslati šok srcu.

Učenje, kako uporabljati AED in tečaj CPR, so v pomoč. Vendar, če usposobljeno osebje ni na voljo, lahko neurejeni ljudje uporabljajo tudi AED, ki pomagajo rešiti nečloveško življenje.

Pogosto najdete AED-je v mestih z velikim številom ljudi, kot so nakupovalna središča, igrišča za golf, podjetja, letališča, letal, igralnice, kongresni centri, hoteli, športna prizorišča in šole. Prav tako lahko kupite AED za domačo uporabo.

Devetdeset-pet odstotkov ljudi, ki imajo SCA umre od tega – najbolj v nekaj minutah. Hitro zdravljenje SCA z AED lahko rešuje življenje.