kaj je hemolitična anemija?

Hemolitična anemija (HEE-moh-lit-ick uh-NEE-me-uh) je stanje, v katerem so rdeče krvne celice uničene in odstranjene iz krvnega obtoka, preden se konča njihova normalna življenjska doba.

Rdeče krvne celice so v obliki diska in izgledajo kot krofi brez lukenj v sredini. Te celice prenašajo kisik v vaše telo. Iz telesa odstranijo tudi ogljikov dioksid (odpadni proizvod).

Rdeče krvne celice so izdelane v kostnem mozgu – gobasto tkivo znotraj kosti. Živijo približno 120 dni v krvnem obtoku in nato umrejo.

Pregled

Belih krvnih celic in trombocitov (PLATE-lets) prav tako potekajo v kostnem mozgu. Bele krvničke pomagajo pri bori okužbe. Trombociti se držijo skupaj za tesnjenje majhnih kosov ali prekinitev na stenah krvnih žil in prenehanju krvavitve.

Outlook

Ko umrejo krvne celice, kostni mozeg telesa naredi več krvnih celic, ki jih nadomestijo. Vendar pa pri hemolitični anemiji kostni mozeg ne more narediti rdečih krvnih celic dovolj hitro, da bi zadovoljil potrebe telesa.

Hemolitična anemija lahko privede do številnih zdravstvenih težav, kot so utrujenost, bolečina, neredno srčni utrip, imenovani aritmije (ah-RITH-me-ahs), povečano srce in srčno popuščanje.

Hemolitična anemija je vrsta anemije. Izraz “anemija” se ponavadi nanaša na stanje, v katerem ima krv normalno število rdečih krvnih celic.

Anemija se lahko pojavi tudi, če vaše rdeče krvne celice nimajo dovolj hemoglobina (HEE-muh-glow-bin). Hemoglobin je beljakovinski protein, ki nosi kisik iz pljuč v preostali del telesa.

Anemija ima tri glavne vzroke: izgubo krvi, pomanjkanje produkcije rdečih krvnih celic ali visoko stopnjo uničenja eritrocitov.

Hemolitična anemija je posledica visokih stopenj uničenja rdečih krvnih celic. Veliko bolezni, pogojev in dejavnikov lahko povzroči, da telo uniči rdeče krvne celice.

Te vzroke je mogoče podedovati ali pridobiti. “Dediščina” pomeni, da so vaši starši opravili gen (s) za stanje na vas. »Pridobljeno« pomeni, da niste rojeni s pogojem, ampak ga razvijate. Včasih vzrok hemolitične anemije ni znan.

Obstaja veliko vrst hemolitične anemije. Zdravljenje in napovedi so odvisne od vrste, ki jo imate in kako huda je. Pogoj se lahko razvije nenadoma ali počasi. Simptomi se lahko gibljejo od blagih do hudih.

Hemolitično anemijo je pogosto mogoče uspešno zdraviti ali nadzorovati. Blaga hemolitična anemija morda sploh ne potrebuje zdravljenja. Huda hemolitična anemija zahteva hitro in ustrezno zdravljenje, ali pa je lahko usodna.

Podedovane oblike hemolitične anemije so življenjske razmere, ki lahko zahtevajo nadaljnje zdravljenje. Pridobljene oblike hemolitične anemije lahko izginejo, če se ugotovi in ​​odpravi vzrok za stanje.