kaj je misofonija?

Ali vam nohti na tabli postanejo skriti? Predstavljajte si, če lahko zvok povzroči paniko ali letenje v bes.

To velja za misofonijo – močna neprilagojenost ali sovraštvo s posebnimi zvoki.

Nisem pričakoval, da se bledim pred očmi krvi mojega sina. Kot mati, moja naloga je, da bom poskrbel za bojne boje – in ko se je moj sin prišel k meni, ko sem nekaj mesecev zadel palec, sem se pripravil, da bom storil vse, kar sem storil, Florence Nightingale. Potem sem videl kri; Soba se je začela vrteti. Izpil sem v hladnem znoju. Počutil sem se vse barve iz mojega obraza. Ko sem kričal gor mojemu možu, sem skočil na tla; Psihologi ne vedo točno, zakaj do 15% nas doživi potop v krvi …

Misofonija, znan tudi kot sindrom selektivne zvočne občutljivosti, se začne s sprožilcem. To je pogosto ustno zvok – hrup, ki ga nekdo naredi, ko jeste, diha, žveči, zev ali žvižg. Včasih je majhno ponavljajoče se gibanje vzrok – nekdo teže, te nagne, ali pa preplete nogo.

Če imate blago reakcijo, boste morda počutili

Če je vaš odgovor hujši, lahko zadevni zvok povzroči

Bolezen lahko v vašem družabnem življenju povzroči krče. Izogibajte se restavracijam ali pa ločite od svojega zakonca, družine ali sostanovalcev. Ali še huje, lahko ukrepate na tem, kar čutite. Lahko napadite osebo, ki pravi zvok – fizično ali ustno – jokati ali pobegnila od situacije.

Sčasoma se lahko odzovete tudi na vizualne sprožilce. Videti, da se nekdo pripravi za jesti ali kaj v ustih, vas lahko izklopi.

Ta življenjska doba se običajno začne med 9. in 13. letom starosti in je pogostejša pri dekletih. Prihaja hitro, vendar ni povezana z nobenim dogodkom.

Zdravniki niso prepričani, kaj povzroča misofonijo, vendar to ni problem z ušesi. Menijo, da je del mentalnega, delno fizičnega. To bi lahko bilo povezano s tem, kako zvok vpliva na možgane in sproži samodejne odzive v telesu.

Ker so vaša ušesa normalna in vaš sluh je v redu, ima lahko zdravnik težave z diagnozo. Misofonija se včasih moti zaradi anksioznosti ali bipolarne ali obsesivno-kompulzivne motnje. Nekateri zdravniki mislijo, da jih je treba opredeliti kot novo motnjo.

Pogoj vpliva na vsakdanje življenje, vendar se lahko naučite upravljati.

Več kot ducat misfonskih klinik po državi ponuja zdrava terapija v kombinaciji s psihološkim svetovanjem. Zdravnik nastavi hrup v ozadju, da bi preprečil zvok sproži.

Morda poskusite z napravo, kot je slušni aparat, ki ustvari zvok v ušesu, podobnem slapu. Hrup vas odvrača od sprožilcev in zmanjšuje reakcije. Druga zdravila vključujejo terapevtsko terapijo in antidepresive.

Tudi vaš življenjski stil ima vlogo. Pridobite redno vadbo, veliko spanca in obvladajte svoj stres. Za uglasitev zvokov lahko nosite tudi ušesne čepe in slušalke. Nastavite mirna območja ali varne točke v vašem domu, kjer nihče ne bo povzročil hrupa, ki vas moti.

In najti podporo. Združenje Misophonia ima poglavja po vsej državi. Ima letne konvencije, ki združujejo zdravnike in paciente, ki jih zanima ta tema.

Tu lahko najdete tudi spletne in socialne skupine medijev, kjer ljudje delijo strategije spoprijemanja.

VIRI

Letno srečanje Academy of Audiology, Boston, 2012.

Marsha Johnson, AuD, Oregon Tinnitus & Hyperacusis Treatment Center, Portland, OR

Marsha Johnson: “50 primerov misofonije.”

Misofonsko združenje: “potencialna obravnava”, “letna konvencija”, “viri”.

Misophonia 4S Network Provider ZDA: “Kaj je Misophonia / 4S?”

Aage Moller, profesor znanosti o vedenju in možganih, Univerza v Teksasu v Dallasu.

Moller, A., ur. Učbenik Tinitusa, Springerja, New Yorka, Berlina, Heidelberga, 2011.

Schroder, A. PLOS ena, januar 2013.

nov elektronski naslov za diagnosticiranje, zdravljenje in življenje z motnjo prehranjevanja