kaj je rh nezdružljivost?

Rh nezdružljivost je stanje, ki se pojavi med nosečnostjo, če ima ženska Rh-negativno kri in njen otrok ima Rh-pozitivno kri.

Rh-negativni “in” Rh-pozitivni “se nanašajo na to, ali ima vaša kri Rh faktor Rh faktor je beljakovina na rdečih krvnih celicah Če imate Rh faktor, ste Rh-pozitivni Če nimate, vi ste Rh-negativni. Rh faktor je podedovan (prešel s staršev na otroke skozi gene). Večina ljudi je Rh-pozitivna.

Ali imate Rh faktor, ne vpliva na vaše splošno zdravje. Vendar lahko povzroči težave med nosečnostjo.

Pregled

Ko ste noseči, lahko krv vašega otroka prehaja v vaš krvni obtok, zlasti med porodom. Če ste Rh-negativni in vaš otrok je Rh-pozitiven, se bo vaše telo odzvalo na otrokovo kri kot tuje snovi.

Outlook

Vaše telo bo ustvarilo protitelesa (proteine) proti otroški Rh-pozitivni kri. Ta protitelesa običajno ne povzročajo težav med prvo nosečnostjo. To je zato, ker se otrok pogosto rodi, preden se razvijejo številna protitelesa.

Vendar pa protitelesa ostanejo v vašem telesu, ko se tvorijo. Tako je Rh nezdružljivost bolj verjetno povzročila težave pri drugi ali poznejši nosečnosti (če je otrok Rh-pozitiven).

Protitelesa Rh lahko prečkajo posteljico in napadajo rdeče krvne celice otroka. To lahko pri dojenčku povzroči hemolitično anemijo (HEE-moh-lit-ick uh-NEE-me-uh).

Hemolitična anemija je stanje, v katerem rdeče krvne celice uničujejo hitreje, kot jih lahko telo nadomesti. Rdeče krvne celice prenašajo kisik v vse dele telesa.

Brez dovolj rdečih krvnih celic vaš otrok ne bo dobil dovolj kisika. To lahko povzroči resne težave. Huda hemolitična anemija je morda celo smrtna za otroka.

S hitro in pravilno prenatalno nego in presejanjem lahko preprečite težave Rh nezdružljivosti. Presejalni testi omogočajo zdravniku, da v zgodnji nosečnosti izvede, ali je tveganje za to stanje tvegano.

Če ste ogroženi, bo vaš zdravnik skrbno preveril, kako ste vi in ​​vaš otrok skozi nosečnost, in po potrebi predpisali zdravljenje.

Injekcije zdravila, imenovane Rh imunski globulin, lahko zadržijo vaše telo pred Rh protitelesi. To zdravilo preprečuje težave z Rh nezdružljivostjo. Če ste Rh-negativni, boste potrebovali to zdravilo vsakič, ko boste imeli otroka z Rh-pozitivno kri.

Drugi dogodki vam lahko razkrijejo tudi Rh-pozitivno kri, ki bi lahko vplivala na nosečnost. Primeri vključujejo splav ali transfuzijo krvi. Če se zdravite z Rh imunskim globulinom takoj po teh dogodkih, se morda lahko izognete Rh neusklajenosti med vašo naslednjo nosečnostjo.