kaj povzroča srčni blok?

Srčni blok ima veliko vzrokov. Nekateri ljudje so rojeni z motnjo (prirojeno), drugi pa jih razvijajo med svojimi življenjskimi dobami (pridobljenimi).

Pri dojenčkih, katerih mater imajo avtoimunske bolezni, kot je lupus, se pojavlja ena od oblik kongenitalnega srčnega bloka. Ljudje, ki imajo te bolezni, naredijo proteine, imenovane protitelesa, ki napadajo in poškodujejo tkiva ali celice telesa.

Pri nosečnicah protitelesa lahko prehajajo skozi posteljico. (Placenta je organ, ki pripne popkovnično vrvico materinski materi.) Ti proteini lahko poškodujejo otroško srce in vodijo do prirojenega srčnega bloka.

Vrtljivi srčni blok

Prirojene srčne okvare lahko povzročijo tudi prirojeni srčni blok. Te napake so težave s srčno strukturo, ki so prisotne ob rojstvu. Zdravniki pogosto ne vedo, kaj povzročajo te pomanjkljivosti.

Pridobljen srčni blok

Veliko dejavnikov lahko povzroči pridobljeni srčni blok. Primeri vključujejo

Druge bolezni lahko povečajo tveganje za srčni blok. Primeri vključujejo sarkoidozo (sar-koy-DOE-sis) in degenerativne mišične motnje Levovo bolezen in Lenegrejevo bolezen.

Nekatere vrste kirurških posegov lahko tudi poškodujejo električni sistem srca in povzročijo srčni blok.

Izpostavljenost strupenim snovem in jemanjem določenih zdravil, vključno z zaviralci digitalisa, beta blokatorjev in blokatorji kalcijevih kanalov, lahko povzroči tudi srčni blok. Zdravniki pozorno spremljajo ljudi, ki jemljejo ta zdravila za znake težav.

Nekatere vrste srčnega bloka so bile povezane z genetskimi mutacijami (spremembe v genih).

Preveč aktivni vagusni živec lahko povzroči srčni blok. Na vsaki strani telesa imate en vagin živec. Ti živci, ki tečejo iz možganov, potekajo do vašega trebuha. Aktivnost v vagusnem živčevju upočasni srčni utrip.

V nekaterih primerih lahko pridobljeni srčni blok izgine, če se dejavnik, ki ga povzroča, obravnava ali razreši. Na primer, srčni blok, ki se pojavi po srčnem napadu ali operaciji, med postopkom okrevanja lahko izgine.

Če zdravilo povzroča srčni blok, lahko motnja izgine, če je zdravilo ustavljeno ali je odmerek znižan. Vedno se pogovorite s svojim zdravnikom, preden spremenite način, kako vzamete vaša zdravila.

Kadar se zgodi srčni napad, so morebitne zamude pri zdravljenju smrtonosne.

Poznavanje opozorilnih simptomov srčnega napada in kako ukrepati lahko reši vaše življenje ali nekoga drugega.

NHLBI je ustvaril novo serijo informativnih, enostavno berljivih materialov srčnega napada, da bi javnosti pomagal bolje razumeti dejstva o srčnih napadih in kako hitro ukrepati, da reši življenje.

Kliknite povezave, ki jih želite prenesti ali naročiti nove materiale za srčni napad NHLBI

“Ne zamudite s srčnim napadom: poznajte dejstva in ukrepajte hitro” (na voljo tudi v španščini)

“Srčni napad: poznati simptome. Sprejmi akcijo. ”

“Naučite se, kako se srčni napad počuti – lahko bi rešil življenje”