kakšni so znaki in simptomi pomanjkanja železne anemije?

Znaki in simptomi pomanjkanja železne anemije so odvisni od njegove resnosti. Blaga do zmerna anemija pri pomanjkanju železa ne sme imeti znakov ali simptomov.

Ko se pojavijo znaki in simptomi, se lahko gibljejo od blagih do hudih. Veliko znakov in simptomov anemije pomanjkanja železa velja za vse vrste anemije.

Najpogostejši simptom vseh vrst anemije je utrujenost (utrujenost). Utrujenost se pojavi, ker vaše telo nima dovolj rdečih krvnih celic, da lahko nosi kisik na številne dele.

Znaki in simptomi anemije

Tudi rdeče krvne celice, ki jih tvori telo, imajo manj hemoglobina kot običajno. Hemoglobin je beljakovinski protein bogat v rdečih krvnih celicah. Pomaga rdečim krvnim celicam prenašati kisik iz pljuč v ostalo telo.

Znaki in simptomi pomanjkanja železa

Anemija lahko povzroči tudi kratko sapo, omotico, glavobol, hladnost v rokah in nogah, bledo kožo, bolečine v prsnem košu, šibkost in utrujenost (utrujenost).

Če nimaš dovolj rdečih krvnih celic, ki jih nosijo hemoglobin, mora srce delati težje, da premakne kisikovo kri v telesu. To lahko povzroči nepravilno srčni utrip, ki se imenuje aritmije (ah-RITH-me-ahs), srčni šum, povečano srce ali celo srčno popuščanje.

Pri dojenčkih in majhnih otrocih znaki anemije vključujejo slab apetit, upočasnjeno rast in razvoj ter vedenjske težave.

Znaki in simptomi pomanjkanja železa lahko vključujejo krhke žeblje, otekanje ali bolečino jezika, razpoke na straneh ust, povečano vranico in pogoste okužbe.

Ljudje, ki imajo anemijo pri pomanjkanju železa, imajo lahko nenavadno težnjo za neprehrambene izdelke, kot so led, umazanija, barva ali škrob. Ta želja se imenuje pica (PI-ka ali PE-ka).

Nekateri ljudje s anemijo pomanjkanja železa razvijejo sindrom nemirnih nog (RLS). RLS je motnja, ki povzroča močno nagnjenje k premikanju nog. Ta želja po gibanju se pogosto pojavi z nenavadnimi in neprijetnimi občutki v nogah. Ljudje, ki imajo RLS, pogosto težko spijo.

Anemija pri pomanjkanju železa lahko otrokom ogrozi večje tveganje zastrupitve in okužb s svincem.

Nekateri znaki in simptomi pomanjkanja železne anemije so povezani z vzroki bolezni. Na primer, znak črevesne krvavitve je svetlo rdeča kri v blatu ali črna, nepremočljiva blato.

Zelo težka menstrualna krvavitev, dolga obdobja ali druga vaginalna krvavitev lahko nakazujejo, da je ženska ogrožena za anemijo pri pomanjkanju železa.

To kaže, kako se je Susan, redni delavec in študent, soočila z anemijo pri pomanjkanju železa. Pred njeno diagnozo je Susan imela simptome, kot so utrujenost, slabi ton kože, omotica in depresija.

Ko ji je zdravnica diagnosticirala z anemijo pri pomanjkanju železa, je Susan dobila svetovanje o tem, kako izboljšati svoje zdravje in dobro počutje. Začela je jemati železove dodatke in multivitamine za izboljšanje ravni železa. Susan je prav tako spremenila svojo prehrano, kot je bolj osredotočena na zelene listnate zelenjave, rdeče meso, oreške, suho sadje in fižol. Druge spremembe v življenjskem slogu, kot je pridobivanje dovolj spanja in vadbe, so prav tako pomagala Susanu, da se počutijo bolje.

Da bi še izboljšala njeno stanje, je Susan imela manjši kirurški postopek, da bi ustavila mesečna obdobja. S svojo shemo zdravljenja in pametnim življenjskim slogom se Susan še naprej počuti bolje in vidi prednosti zdravljenja.

Za več informacij o življenju in anemiji pomanjkanja železa, pojdite na članek o anemiji pomanjkanja železa.