kaj je poklicna terapija?

Če ste bili poškodovani ali ste pred kratkim imeli operacijo, boste morda morali naučiti nekaj načinov, kako slediti svojim vsakodnevnim dejavnostim. Tu lahko pomagajo poklicna terapija (OT). Vaš terapevt vam lahko pokaže, kako narediti stvari, kot so obleke, tuši ali večerje – tudi če svojega telesa ne morete uporabljati tako, kot ste ga navadili.

Fizikalna terapija vam pomaga okrepiti mišice in sklepe, tako da se lahko po poškodbi ali operaciji premaknete bolje. OT vam pomaga, da se naučite delati z vsemi fizičnimi omejitvami, ki jih morda imate, zato lahko še vedno opravljate dnevne naloge ali se vrnete na delo. Uči, da ste čim bolj neodvisni. Ni nenavadno, da je oba tipa zdravljenja istočasno.

Če ste nekaj časa v bolnišnici, se boste verjetno sestali s terapevtom, preden greste domov. Pokazal vam bo, kako varno narediti nekaj stvari, preden zapustite, čeprav so posebna navodila odvisna od tega, kateri del vašega telesa zdravi. Lahko se naučite novih načinov za

Včasih potrebujete poklicnega terapevta po prihodu domov. Zdravnik vam to lahko predlaga, če imate katero od teh težav

Prav tako vam lahko pomaga najti motorizirane skuterje ali invalidske vozičke, če jih potrebujete, da bi lažje prišli.

Ko se počutite bolje, vam lahko terapevt pomaga pri vrnitvi na službo.

Na primer, lahko pomaga

Če se prvič vrnete na delo s skrajšanim delovnim časom, bo vaš terapevt preveril vaš napredek in vam pomagal odločiti, kdaj je upravičen do polnega delovnega časa.

VIRI

Združenje za poklicno terapijo: “invalidnost in rehabilitacija”, “vrnitev na delo”, “življenje do popolnosti: poklicna terapija”.

Klinični center NIH: “O poklicni terapiji.”

Bolnišnični center Baltimore: “Pogosto zastavljena vprašanja – Fizična / poklicna terapija.”

Univerza v Kaliforniji, San Diego: “Fizična in poklicna terapija”.