kaj je sindrom lomljenega srca

Sindrom razbijanega srca je stanje, v katerem skrajni stres lahko povzroči odpoved srčne mišice. Napaka je huda, vendar pogosto kratkoročna.

Večina ljudi, ki imajo sindrom srčnega srca, mislijo, da imajo lahko srčni napad, bolj pogosto zdravstveno stanje, ki ga povzroča blokirana koronarna srčna arterija. Oba pogoja imata podobne simptome, kot so bolečine v prsih in težko dihanje. Vendar pa ni dokazov o blokiranih koronarnih arterijah v sindromu zlomljenega srca in večina ljudi ima popolno in hitro okrevanje.

Sindrom razbijanega srca je nedavno prepoznana srčna težava. Prvotno so poročali o aziatskem prebivalstvu leta 1990 in imenovali takotsubo kardiomiopatijo (KAR-de-o-mi-OP-ah-thee). V tem stanju je srce tako šibko, da prevzame obliko izbokline (“tako tsubo” je izraz za past hobotnice, katerega oblika je podobna izbočenemu videzu srca v tem stanju). Od takrat so poročali po celem svetu, leta 1998 pa so se pojavili tudi prva poročila o zlomljenem srčnem sindromu v Združenih državah. Pogoj se običajno imenuje tudi stresna kardiomiopatija.

Pregled

Vzrok za prekinjen srčni sindrom ni povsem znan. V večini primerov simptome sprožijo skrajni čustveni ali fizični napadi, kot so intenzivna žalost, jeza ali presenečenje. Raziskovalci menijo, da stres sprošča hormone, ki “omamijo” srce in vplivajo na njegovo sposobnost črpanja krvi v telesu. (Izraz “omamljen” se pogosto uporablja za označevanje, da je poškodba srčne mišice le začasna.)

Sindrom razbijanja srca proti srčnemu napadu

Ljudje s srčnim sindromom imajo pogosto nenadne bolečine v prsih in težko dihanje. Ti simptomi se začnejo le nekaj minut do urah po izpostavljenosti nepričakovanemu stresu. Mnogi iščejo nujno oskrbo, ki skrbi, da imajo srčni napad. Bolniki s srčnim sindromom so bili pogosto že zdavnaj zdravi.

Ženske so bolj verjetno kot moški, da imajo sindrom srčnega ritma. Raziskovalci šele začenjajo raziskovati, kaj povzroča to motnjo in kako ga diagnosticirati in zdraviti.

Simptomi zlomljenega srčnega sindroma so lahko podobni tistim pri srčnem napadu.

Večino srčnih napadov povzročajo blokade in krvni strdki, ki se pojavljajo v koronarnih arterijah, ki srce prenašajo s krvjo. Če ti strdki v daljšem časovnem obdobju prekinejo oskrbo s srcem v srce, lahko celice srčne mišice umrejo in s tem trajno poškodujejo srce. Srčne napade so najpogostejši zaradi koronarne srčne bolezni (CHD), imenovane tudi koronarne arterijske bolezni.

Sindrom razbijanja srca je precej drugačen. Večina ljudi, ki imajo sindrom srčnega srca, imajo precej normalne koronarne arterije brez hudih blokad ali strdkov. Srčne celice so “omamljene” s stresnimi hormoni, vendar niso ubitih. Učinek “omamljanja” se hitro spremeni, pogosto v nekaj dneh ali tednih. V večini primerov srca ni trajne poškodbe.

Ker so simptomi podobni srčnemu napadu, je pomembno takoj poiskati pomoč. Vi in včasih ponudniki nujnih zdravstvenih storitev morda ne bodo mogli povedati, da imate sindrom srčnega ritma, dokler ne opravite nekaj testov.

Vsako bolečino v prsnem košu mora preveriti zdravnik. Če menite, da imate vi ali kdo drug morda simptomi srčnega infarkta ali srčni napad, ga ne prezrite ali če se vam ne zdi zadovoljeno, da pokličete pomoč. Pokličite 9-1-1 za nujno medicinsko oskrbo. V primeru srčnega napada, hitro deluje ob prvem znaku simptomov, lahko reši življenje in omeji škodo na srcu.

Raziskave potekajo, če želimo izvedeti več o sindromu lomljenega srca in njegovih vzrokih.

Simptomi srčnega sindroma se lahko zdravijo, večina ljudi, ki ga doživljajo, imajo popolno okrevanje, običajno v nekaj dneh ali tednih. Srčna mišica ni trajno poškodovana, tveganje za prekinitev srčnega sindroma pa je malo.

Outlook