kdo je v nevarnosti za sarkoidozo?

Sarkoidoza prizadene ljudi vseh starosti in dirk. Vendar je pogostejša med afriškimi Američani in Severnimi Evropejci. V Združenih državah bolezen prizadene afriške Američane nekoliko bolj pogosto in strožje od Belcev.

Študije so pokazale, da se sarkoidoza razlikuje med etničnimi skupinami. Na primer, očesne težave, povezane z boleznijo, so bolj pogoste pri japonskem ljudstvu.

Lofgrenov sindrom, vrsta sarkoidoze, je pogostejši pri ljudeh evropskega porekla. Lofgrenov sindrom lahko vključuje vročino, povečane bezgavke, artritis (običajno v gležnju) in / ali eritemski nodozum. Nodosum eritema je izpuščaj rdečih ali rdečkasto-vijoličnih udarcev na gležnju in gleženj. Izpuščaj je lahko topel in nežen na dotik.

Sarkoidoza je nekoliko pogostejša pri ženskah kot pri moških. Bolezen se običajno razvije med 20 in 50 letom starosti. Ljudje, ki imajo družinsko anamnezo sarkoidoze, imajo tudi večje tveganje za nastanek bolezni.

Raziskovalci so iskali povezavo med sarkoidozo in izpostavljenostjo delovnemu mestu in okoljskimi dejavniki. Vendar ni bilo nobene jasne povezave.

To kaže, kako se je Romina, izvršna žena in žena, soočila s sarkoidozo. Čeprav ni imela nobenih simptomov, se je Romina naučila, da ima sarkoidozo pljuč kot rezultat testiranja, storjenega iz drugega razloga.

Preden je diagnosticiran s sarkoidozo, Romaine še nikoli ni slišal za bolezen. V približno 5 letih po diagnozi je začela imeti simptome. Njeni simptomi so se začeli s suhim kašljem, ki je postala kronična približno eno leto po prvem razvoju.

Ne more govoriti stavek brez kašlja, je Romin začela jemati zdravila za zdravljenje sarkoidoze. Prav tako se je začela osredotočati na zdrav način življenja, vključno z dobrim prehranjevanjem in fizično aktivnostjo. Romaine je sposobna živeti polno, aktivno življenje, ki sledi načrtu zdravljenja in spremeni življenjski slog.

Za več informacij o življenju in obvladovanju sarkoidoze pojdite na članek o zdravstvenih temah Sarcoidosis.