kaj je endokarditis?

Endokarditis (EN-do-kar-DI-tis) je okužba notranje obloge srčnih komor in ventilov. Ta podloga se imenuje endokardij (en-do-KAR-de-um). Pogoj se imenuje tudi infektivni endokarditis (IE).

Izraz “endokarditis” se uporablja tudi za opis vnetja endokardija zaradi drugih pogojev. Ta članek obravnava samo endokarditis, povezan z okužbo.

IE se pojavi, če bakterije, glive ali druge mikrobi napadajo vaš krvni obtok in se pritrdijo na nenormalne dele srca. Okužba lahko poškoduje srce in povzroči resne in včasih usodne zaplete.

Pregled

IE se lahko razvije hitro ali počasi, odvisno od tega, katera vrsta mikroorganizmov povzroča in ali imate osnovno težavo s srcem. Ko se IE hitro razvije, se imenuje akutni infektivni endokarditis. Ko se razvije počasi, se imenuje subakutni infektivni endokarditis.

Outlook

IE v glavnem prizadene ljudi, ki imajo

Ljudje, ki imajo normalne srčne zaklopke, imajo lahko tudi IE. Vendar pa je stanje veliko bolj pogosto pri ljudeh, ki imajo nenormalno srce.

Nekateri dejavniki olajšajo bakterije, da vstopijo v krvni obtok. Ti dejavniki povzročajo večje tveganje za IE. Na primer, slaba zobna higiena in nezdravi zobje in dlesni povečujejo tveganje za okužbo.

Drugi dejavniki tveganja vključujejo uporabo intravenskih zdravil (IV), ki imajo daljši čas v katetru (cevi) ali drugem medicinskem pripomočku in imajo zgodovino IE.

Pogosti simptomi IE so zvišana telesna temperatura in drugi gripi podobni simptomi. Ker lahko okužba vpliva na ljudi na različne načine, se znaki in simptomi razlikujejo. IE lahko tudi poleg srca povzroča težave v številnih drugih delih telesa.

Če imate tveganje za IE, poiščite zdravniško oskrbo, če imate znake ali simptome okužbe, zlasti zvišano telesno temperaturo, ki utrpi ali utrujenost ni utrujena (utrujenost).

Zdravilo IE se več tednov zdravi z antibiotiki. Morda boste potrebovali operacijo srca za popravilo ali zamenjavo srčnih ventilov ali odstranitev okuženega srčnega tkiva.

Večina ljudi, ki se zdravijo z ustreznimi antibiotiki, si opomore. Če pa se okužba ne zdravi ali če se kljub temu zdravi (na primer, če so bakterije odporne proti antibiotikom), je običajno usodna.

Če imate znake ali simptome IE, se posvetujte s svojim zdravnikom čim prej, še posebej, če imate nenormalne srčne zaklopke.