kaj je sindrom hipoventilacije debelosti?

Sindrom hipoventilacije z debelostjo (HI-po-ven-tih-LA-shun) (OHS) je dihalna motnja, ki prizadene nekatere debele ljudi. Pri OHS, slabo dihanje povzroči preveč ogljikovega dioksida (hipoventilacija) in premalo kisika v krvi (hipoksemija).

OHS včasih se imenuje Pickwickov sindrom.

Za razumevanje OHS, pomaga razumeti, kako deluje pljuča. Ko dihate, zrak prehaja skozi vaš nos in usta v vašo sesalko. Zrak nato potuje v zračne blazinice pljuč. Te vrečke imenujemo alveoli (al-VEE-uhl-eye).

Pregled

Mala krvna žila, imenovana kapilare (KAP-ih-lare-ees), potekajo skozi stene zračnih vrečk. Ko zrak doseže zračne blazinice, kisik skozi kapsula skozi steklene zidove potuje v kri. Istočasno se ogljikov dioksid iz kapilare premakne v zračne vrečke. Ta proces se imenuje izmenjava plina.

Outlook

Pri ljudeh, ki imajo OHS, slabo dihanje preprečuje pravilno izmenjavo plina. Posledično se raven ogljikovega dioksida v krvi dvigne. Tudi nivo kisika v krvi se kaplja.

Te spremembe lahko povzročijo resne zdravstvene težave, kot so edem noge (e-DE-mah), pljučna hipertenzija (PULL-mun-ary HI-per-TEN-shun), cor pulmonale (pul-meh-NAL-e) in sekundarno eritrocitozo (eh-RITH-ro-si-TOE-sis). Če je nezdravljen, je OHS lahko celo usoden.

Vzrok za OHS ni povsem znan. Raziskovalci menijo, da lahko več dejavnikov sodeluje, da povzroči motnjo.

Mnogi ljudje, ki imajo OHS, imajo tudi obstruktivno apnejo v spanju. Obstruktivna apneja za spanje je pogosta motnja, pri kateri se dihalna pot pada ali je med spanjem blokirana. To povzroča premike pri dihanju ali plitkih dih med spanjem.

Obstruktivna apneja spanja moti spanje in povzroča, da se čez dan čutite zelo utrujeni. (Če želite več informacij, pojdite v članek Zdravje v spanju Sleep Apnea.)

Zdravniki zdravijo OHS na več načinov. Eden od načinov je s pozitivnimi stroji za dihalne poti (PAP), ki se uporabljajo med spanjem.

Terapija PAP uporablja blago zračni pritisk, da ohranja vaše dihalne poti. Zdravnik vam bo morda priporočal CPAP (neprekinjen pozitivni tlak v dihalih) ali BiPAP (pozitivni tlak v dihalnih poteh).

Če vaš zdravnik predpisuje zdravljenje z zdravilom PAP, boste z nekom pri ponudniku opreme za dom izbirali CPAP ali BiPAP. Ponudnik domače opreme vam bo pomagal izbrati stroj na podlagi vašega recepta in funkcij, ki ustrezajo vašim potrebam.

Druge oblike zdravljenja za OHS vključujejo podporo ventilatorja (VEN-til-a-tor) in zdravila. (Ventilator je naprava, ki podpira dihanje.)

OHS se pojavi z debelostjo, zato bo vaš zdravnik verjetno priporočil izgubo teže kot del vašega načrta zdravljenja. Uspešna izguba teže pogosto vključuje določanje ciljev in spreminjanje življenjskega sloga, kot je zdrava prehrana in telesna aktivnost.

OHS lahko povzroči druge resne zdravstvene težave, zato je po vašem načrtu zdravljenja pomemben. Vaša skupina zdravstvenih delavcev, ponudnik opreme za dom in družina vam lahko pomagajo pri upravljanju zdravljenja.

Poslušajte, kako se ljudje pogovarjajo o svojih izzivih in uspehih, ki so dosegli in ohranjali zdravo težo v seriji dokumentarnih filmov HBO, “Teža naroda”, ki je bila premierna maja 2012.

Filmska serija opozarja na znanost debelosti in kako vpliva na zdravje naroda. Oglejte si serijo, da se naučite, kako si državljani, skupine in oblikovalci politik prizadevajo, da bi spremenili svoje skupnosti. Filmi tok brezplačno na spletni strani HBO.

Če želite izvedeti več o filmski seriji in z njim povezani kampanji ozaveščanja javnosti, vključno s tem, kako gostiti lokalni pregled, pojdite na www / health /; in težo.