kaj povzroča apnejo v spanju?

Ko ste budni, grla mišice pripomorejo k stabilnosti in odprtosti dihalnih poti, tako da se lahko v pljuča dotok zraka. Ko spite, se te mišice sprostijo, kar zoži grlo.

To zoževanje običajno ne preprečuje, da bi zrak vdihaval v pljuča ali iz njega. Ampak, če imate apnejo za spanje, se lahko vaše dihalne poti delno ali v celoti blokirajo, ker

V pljučih ni dovolj zraka, če je vaš dihalni potek delno ali popolnoma blokiran med spanjem. Zaradi tega lahko pride do glasnega smrčanja in padca kisikovega nivoja v krvi.

Če kisik pade na nevarne ravni, to povzroči, da vaši možgani motijo ​​vaš spanec. To pomaga pritegniti mišice zgornjih dihalnih poti in odprati vetrobransko steklo. Normalno dihanje se nato začne znova, pogosto z glasnim snorkom ali z dušenjem zvoka.

Sporočilo sorodnega direktorja

Pogosti padci kisline v krvi in ​​zmanjšana kakovost spanja lahko sproži sproščanje stresnih hormonov. Ti hormoni zvišujejo vaš srčni utrip in povečajo tveganje za visok krvni tlak, srčni napad, kap in aritmije (nepravilen srčni utrip). Hormoni lahko tudi povečajo tveganje za ali poslabšajo srčno popuščanje.

Neobdelana apneja spanja lahko povzroči tudi spremembe v tem, kako vaše telo porabi energijo. Te spremembe povečujejo tveganje za debelost in sladkorno bolezen.

V tej dr. Susan Redline iz medicinske šole Harvard / Brigham in ženska bolnišnica razpravlja o njeni raziskavi, ki poteka v spanju. Apneja v spanju je pogosta motnja, ki lahko poveča tveganje za visok krvni tlak, srčni napad, kap, aritmije (nepravilno srčni utrip), srčno popuščanje, debelost in diabetes.

Eden od projektov dr. Redlinea, študije Heartbeat, primerja zdravljenje z apneje za spanje, da ugotovi, ali zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca. Rezultati te raziskave, ki jih financira ameriški zakon o obnovitvi in ​​ponovnem vlaganju iz leta 2009, lahko pomagajo zmanjšati smrt zaradi srčnih napadov in kapi.

To kaže, kako se je Jim, oče dveh mladih deklet, spopadal s spanjem apneje. Simptomi, kot sta prebujanje in utrujenost med vožnjo na daljših razdaljah, je Jim skrbel za njegovo zdravje. Medtem ko je Jim spal, je njegova žena opazila smrčanje in dolga obdobja molka, čemur so sledili požirek.

Če želi boljšo kakovost življenja, je Jim poiskal nasvet svojega zdravnika, ki je priporočil študijo spanja. Zaradi študije spanja je Jimu diagnosticirala hudo obstruktivno apnejo v spanju in predpisala zdravljenje s CPAP strojem. CPAP zagotavlja blago zračni pritisk, da preprečuje odpiranje dihalnih poti med spanjem.

Jim pojasnjuje, da je bilo prilagajanje na zdravljenje z zdravilom CPAP težko na začetku, njegova nezmožnost zadrževanja zdravljenja pa je privedla do več simptomov. Vendar po tem, ko redno uporabljate CPAP, se Jim počuti bolje in ima več energije za dejavnosti s svojimi otroki.

Če želite več informacij o življenju in upravljanju apne pri spanju, pojdite na članek o temah za zdravje Sleep Apnea.

Motnje spanja in nezadosten spanec: izboljšanje zdravja z raziskavami