opis zidovudina (intravenske poti) in blagovne znamke

Zidovudin (znano tudi kot AZT) injiciranje se uporablja v kombinaciji z drugimi protivirusnimi zdravili pri zdravljenju okužbe, ki jo povzroča virus humane imunske pomanjkljivosti (HIV). HIV je virus, odgovoren za sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti (AIDS). Injiciranje zidovudina se uporablja za upočasnitev napredovanja bolezni pri bolnikih, okuženih z virusom HIV, ki imajo napredne simptome, zgodnje simptome ali simptome. To zdravilo se uporablja tudi za preprečevanje, da bi nosečnice, ki imajo HIV, pred prenosom virusa dojenčkom med nosečnostjo in ob rojstvu.

Injiciranje zidovudina ne bo ozdravilo ali preprečilo okužbe z virusom HIV ali aidsa, vendar pa pomaga preprečiti reprodukcijo virusa HIV in se zdi, da upočasni uničenje imunskega sistema. To lahko pomaga pri zamudi pri razvoju problemov, ki so običajno povezani z aidsom ali virusom HIV. Injiciranje zidovudina vam ne bo preprečilo širjenja virusa HIV na druge ljudi. Ljudje, ki prejemajo to zdravilo, imajo morda še vedno težave, ki so običajno povezane z aidsom ali virusom HIV.

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Ta izdelek je na voljo v naslednjih dozirnih oblikah

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale pediatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost injekcije z zidovudinom pri otrocih.

Rešitev

Čeprav primerjalne študije o starosti odnosa do učinka injekcije zidovudina niso bile izvedene pri geriatrični populaciji, doslej niso bili dokumentirani nobeni geriatrično specifični problemi. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo težave z jetri, ledvicami ali srcem, ki so lahko povezani s starostjo, kar lahko zahteva previdnost in prilagajanje odmerka pri bolnikih, ki prejemajo injekcijo zidovudina.

Alergije

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Pediatrični

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko prejemate to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj naštetih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Geriatric

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nosečnost

Dojenje

Medsebojno delovanje z zdravili

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Druge interakcije

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Drugi zdravstveni problemi

Medicinska sestra ali drugi usposobljeni zdravstveni delavci vam bodo dali to zdravilo. To zdravilo se daje skozi iglo, nameščeno v eno od vaših žil.

Zdravnik vam bo morda dal nekaj odmerkov tega zdravila, dokler se vaše stanje ne izboljša, nato pa boste morda prešli na oralno zdravilo, ki deluje na enak način. Če imate kakršnekoli pomisleke glede tega, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik na rednih obiskih preveri, kako ste ali vaš otrok napredovali, da se prepričate, ali to zdravilo deluje pravilno. Krvni testi so morda potrebni za preverjanje neželenih učinkov.

Tega zdravila ne prejemajte, če uporabljate katerokoli kombinacijsko zdravilo, ki vsebuje tudi zidovudin (npr. Combivir® ali Trizivir®). To lahko poveča količino zidovudina v telesu, ki lahko povzroči resne neželene učinke. Prav tako ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) ter zeliščne ali vitaminske dodatke.

Injiciranje zidovudina lahko povzroči težave s krvjo. Te težave lahko povzročijo večjo verjetnost za določene okužbe in počasno celjenje. Zato bodite vi ali vaš otrok previdni pri uporabi rednih zobnih ščetk, zobne nitke in zobotrebcev, da ne poškodujete dlesni. Preverite pri zdravniku ali zobozdravniku, če imate med zdravljenjem kakršna koli vprašanja o pravilni higieni ustne votline.

Če jemljete to zdravilo, se posvetujte z zdravnikom, če imate mišično bolečino, nežnost, zapravljanje ali nenavadno utrujenost ali šibkost.

Dve redki, vendar resni reakciji na to zdravilo sta laktacidoza (preveč kisline v krvi) in toksičnost jeter, kar vključuje povečano jetra. Te so pogostejše, če ste ženski, zelo prekomerno telesno težo (debelega) ali že dolgo uporabljate zdravila proti virusu HIV. Takoj pokličite svojega zdravnika, če imate vi ali vaš otrok več kot enega od teh simptomov: neudobje v trebuhu ali krči, temni urin, zmanjšan apetit, driska, splošen občutek nelagodja, svetle barve, mišične krči ali bolečina, slabost, nenavadna utrujenost ali šibkost, težave z dihanjem, bruhanje ali rumene oči ali kožo.

Ko vi ali vaš otrok začnete jemati zdravila za zdravljenje HIV, se lahko vaš imunski sistem pojavi. Če imate okužbe, ki so skrite v telesu (npr. Pljučnica ali tuberkuloza), boste morda opazili nove simptome, ko se vaše telo poskuša boriti z njimi. Če se to zgodi, takoj povejte svojemu zdravniku.

Če imate HIV ali aids, ne smete dojiti, ker lahko okužbo dojite s svojim materinim mlekom.

Zidovudin injekcija ne zmanjša tveganja prenosa okužbe z virusom HIV drugim s spolnim stikom ali s kontaminacijo s krvjo. HIV se lahko razširi na druge prek okuženih telesnih tekočin, vključno s krvjo, vaginalno tekočino ali semenom. Če ste okuženi, je najbolje, da se izognete kakršni koli spolni dejavnosti, ki vključuje izmenjavo telesnih tekočin z drugimi ljudmi. Če imate spolne odnose, vedno nosite kondom (“gumijasti”) (ali nosite partnerja). Uporabljajte le kondome iz lateksa ali poliuretana in jih uporabite vsakič, ko ste v stiku s semenom, vaginalni izločki ali kri. Prav tako igle ne igrajte z nikomer ali uporabite umazanih igel. Če imate kakršna koli vprašanja o tem, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se takoj posvetujte s svojim zdravnikom ali medicinsko sestro, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.