wera (nadzor rojstva)

Etinil estradiol in noretindron so kombinirano zdravilo, ki vsebuje ženske hormone, ki preprečujejo ovulacijo (sproščanje jajčeca iz jajčnika). To zdravilo povzroča tudi spremembe v sluznici sluznice materničnega vratu in maternice, zaradi česar je težje, da spermo pride do maternice in težje, da se oplojeno jajčece pritrdi v maternico.

Etinil estradiol in noretindron se uporabljajo kot kontracepcija za preprečevanje nosečnosti.

Etinil estradiol in noretindron se lahko uporabijo tudi za namene, ki niso navedeni v tem navodilu za uporabo.

Ne uporabljajte tablet za kontracepcijo, če ste noseči ali če ste pred kratkim imeli otroka.

Ne uporabite tablet za kontracepcijo, če imate katerega od naslednjih pogojev: nenadzorovani visok krvni tlak, srčne bolezni, motnje strjevanja krvi, težave s cirkulacijo, diabetične težave z očmi ali ledvicami, nenavadna krvavitev iz nožnice, bolezen jeter ali jetrni rak , resnih migrenskih glavobolov ali če ste kdaj imeli raka dojke ali maternice, zlatenice, ki jo povzročajo tablete za nadzor nad rojstvom, srčni napad, kap ali krvni strdek.

Uporaba tablet za kontracepcijo lahko poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov, kapi ali srčnega infarkta, še posebej, če imate kakšne druge pogoje ali če imate prekomerno telesno težo.

Kajenje lahko poveča tveganje za krvni strdek, kap ali srčni napad med jemanjem tablet za kontracepcijo. Če kadite in ste starejši od 35 let, ne smete jemati etinil estradiola in noretindrona.

Uporaba tablet za kontracepcijo lahko poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov, kapi ali srčnega napada. Še bolj ste ogroženi, če imate visok krvni tlak, sladkorno bolezen, visok holesterol ali če imate prekomerno telesno težo. Vaše tveganje za možgansko kap ali krvni strdek je najvišje v prvem letu prevzema tablet za kontracepcijo. Tveganje je prav tako veliko, ko ponovno zaženete tablete za nadzor kontracepcije, potem ko jih ne vzamete 4 tedne ali več.

Kajenje lahko močno poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov, kapi ali srčnega napada. Tvoje tveganje poveča starejše in več kot kadite. Če kadite in ste starejši od 35 let, ne smete jemati kombiniranih tablet za kontracepcijo.

Ne uporabljajte, če ste noseči ali mislite, da bi bili noseči. Obvestite svojega zdravnika takoj, če zanosite ali če zamujate dve menstruaciji v zaporedju. Če ste nedavno imeli otroka, počakajte vsaj 4 tedne pred jemanjem tablet za kontracepcijo.

Če imate, ne smete jemati tablet za kontracepcijo

nezdravljenega ali nenadzorovanega visokega krvnega tlaka

srčna bolezen (bolezen koronarnih arterij, nenadzorovana motnja srčnega ventila, zgodovina srčnega infarkta, možganska kap ali krvni strdek)

motnje strjevanja krvi ali cirkulacijske težave

težave z očmi, ledvicami ali cirkulacijo zaradi diabetesa

zgodovina raka, povezanega s hormoni, kot je rak dojke ali maternice

nenavadna krvavitev vagine, ki jo zdravnik ni preveril

jetrne bolezni ali raka jeter

hude migrenske glavobole (z auro, otrplostjo, šibkostjo ali spremembami vida), še posebej, če ste starejši od 35 let

zgodovina zlatenice, ki jo povzročijo tablete za nadzor nosečnosti ali kontracepcije; ali

če kadite in ste starejši od 35 let.

Če želite zagotoviti, da tablete za nadzor kontracepcije za vas varujejo, povejte svojemu zdravniku, če ga imate

visok krvni tlak, krčne žile

visok holesterol ali trigliceride ali če imate prekomerno telesno težo

zgodovina depresije

nezadostna ščitnica

bolezni žolčnika

diabetes

napadi ali epilepsija

zgodovina nerednih menstrualnih ciklov

tuberkuloza; ali

zgodovina fibrocistične bolezni prsi, kock, nodul ali nenormalni mamograf.

Hormoni v kontracepcijskih tabletkah lahko prehajajo v materino mleko in lahko škodijo doječemu otroku. Ta zdravila lahko tudi upočasnijo proizvodnjo mleka. Ne uporabljajte, če dojite dojenčka.

Sledite vsem navodilom na receptu. Ne jemljite tega zdravila v večjih ali manjših količinah ali dlje, kot je priporočeno.

Prvo tabletko boste vzeli prvega dne svojega obdobja ali prve nedelje po začetku vašega obdobja. Ko boste prvič začeli uporabljati to zdravilo, boste morda morali uporabiti kontrakcijski nadzor nad rojstvom, kot so kondomi ali spermicid. Upoštevajte navodila svojega zdravnika.

Vzemite eno tableto vsak dan, ne več kot 24 ur narazen. Ko se tablete iztečejo, začnite nov paket naslednji dan. Če ne vzamete ene tablete dnevno, lahko zanosite. Naredite svoj recept napolniti, preden vam zmanjka tablete v celoti.

Paket za nadzor rojstva za 28 dni vsebuje sedem tablet za opomnike, da vas obdržijo v običajnem ciklusu. Običajno se začne vaše obdobje, ko uporabljate tablete za opomnike.

Morda imate preboj krvavitev, še posebej v prvih 3 mesecih. Povejte svojemu zdravniku, če se ta krvavitev nadaljuje ali je zelo težka.

Če ste bolni s hudo bruhanjem ali drisko, uporabite kontrolni vzorec za nazaj.

Če potrebujete operacijo ali medicinske preiskave ali če ste na postelji, boste morda morali prekiniti uporabo tega zdravila za kratek čas. Vsak zdravnik ali kirurg, ki vas zdravi, morate vedeti, da uporabljate tablete za kontracepcijo.

Med jemanjem tablet za kontracepcijo morate redno urgentno zdravljenje.

Shranjujte pri sobni temperaturi stran od vlage in toplote.

Upoštevajte navodila za paciente, ki ste jih dobili z zdravilom. Če ne razumete teh navodil, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Manjka tablete povečuje tveganje zanositve.

Če zamudite eno aktivno tableto, vzemite dve tableti na dan, ki si ga zapomnite. Potem vzemite eno tableto na dan za preostanek pakiranja.

Če zamudite dve aktivni tableti v vrsti v 1. ali 2. tednu, vzemite dve tableti na dan dva dni zapored. Potem vzemite eno tableto na dan za preostanek pakiranja. Uporabite varnostno kontrolo rojstev za vsaj 7 dni po neodgovorjenih tabletah.

Če zamudite dve aktivni tableti v vrsti v tretjem tednu, vrnite preostanek pakiranja in zaženite nov paket istega dne, če ste začetnik 1. dan. Če ste nedeljski starter, vzemite tableto vsak dan do nedelje. V nedeljo vrzite preostanek pakiranja in začnite nov paket.

Če zamudite 3 aktivne tablete v vrsti v 1., 2. ali 3. tednu, vrnite preostanek pakiranja in začnite novo pakiranje istega dne, če ste začetnik 1. dan. Če ste nedeljski starter, vzemite tableto vsak dan do nedelje. V nedeljo vrzite preostanek pakiranja in začnite nov paket.

Če zamudite dve ali več tablet, morda nimate obdobja v mesecu. Če zamudite obdobje dva meseca zapored, pokličite svojega zdravnika, ker ste morda noseči.

Če izpustite tableto za opomnike, ga vrzite in nadaljujte vzemite eno opozorilno tableto na dan, dokler ni prazno. Če izpustite tableto za opomnike, ne potrebujete varnostnega nadzora nad rojstvom.

Poiščite nujno zdravniško pomoč ali pokličite linijo pomoči za poškodbe na 1-800-222-1222.

Med jemanjem tablet za kontracepcijo ne kadite, še posebej, če ste starejši od 35 let.

Tablete za nadzor rojstva vas ne bodo zaščitile pred spolno prenosljivimi boleznimi – vključno z virusom HIV in aidsom. Uporaba kondoma je edini način za zaščito pred temi boleznimi.

Če imate znake alergijske reakcije, priskrbite nujno medicinsko pomoč: koprivnico; težko dihanje; otekanje obraza, ustnic, jezika ali grla.

Nehajte uporabljati to zdravilo in takoj pokličite svojega zdravnika, če imate

znaki možganske kapi – nenadna otrplost ali šibkost (zlasti na eni strani telesa), nenaden resni glavobol, nejasen govor, težave z vidom ali ravnotežjem

znaki krvnega strdka – bolečine v prsnem košu, nenaden kašelj, piskanje, kašljanje krvi, oteklina ali toplota v eni ali obeh nogah

simptomi srčnega napada – bolečine v prsnem košu ali tlak, bolečina, ki se širi na čeljust ali ramo, slabost, znojenje

spremembe vida

sprememba vzorca ali resnosti glavobola migrene

otekanje v rokah, gležnjev ali stopal

dojka; ali

simptomi depresije – težave s spanjem, šibkost, utrujen občutek, spremembe razpoloženja.

Pogosti neželeni učinki lahko vključujejo

slabost, bruhanje

občutljivost na dojke ali otekanje

pege ali temnejše kože obraza, povečana rast las, izguba lasišča

spremembe v teži ali apetitu

težave s kontaktnimi lečami

srbenje ali izcedek iz nožnice; ali

spremembe v menstrualnih obdobjih, zmanjšanje spolnega pogona.

To ni popoln seznam neželenih učinkov, drugi pa se lahko pojavijo. Pokličite svojega zdravnika za nasvet o neželenih učinkih. Neželene učinke lahko poročate pri FDA pri 1-800-FDA-1088.

Nekatera zdravila lahko naredijo tablete za nadzor kontracepcije manj učinkovite, kar lahko povzroči nosečnost. Zdravila za kontracepcijo lahko vplivajo na druga zdravila. To vključuje zdravila na recept in zdravila brez recepta, vitamine in zeliščne izdelke. V tem vodniku za zdravljenje niso navedene vse možne interakcije. Povejte svojemu zdravniku o vseh zdravilih, ki jih uporabljate, in o tistih, ki jih začnete ali prenehate uporabljati med zdravljenjem z etinil estradiolom in noretindronomom. Navedite seznam vseh vaših zdravil vsem ponudnikom zdravstvenih storitev, ki vas zdravijo.

 Cerner Multum, Inc. Različica: 13.01. Datum revizije: 2016-02-09, 2:50:41.