xgeva

Terapevtski razred: imunološki agent

Uporablja se za Xgevo

Farmakološki razred: monoklonska protitelesa

Injekcija Denosumaba se uporablja tudi za zdravljenje izgube kostnine pri moških z rakom na prostati in pri ženskah z rakom dojk, ki prejemajo zdravljenje raka. Uporablja se za preprečevanje težav s kostmi pri bolnikih s kostnimi metastazami (rak, ki se je razširil) od tumorjev. Denosumab se uporablja za zdravljenje ogromnega celičnega tumorja kosti, ki je ni mogoče odstraniti s kirurškim posegom. To zdravilo se uporablja tudi za zdravljenje hiperkalciemije malignosti, ki je bila zdravljena z bisfosfonati (npr. Alendronat, ibandronat, risedronat, Fosamax®), vendar ni dobro delovala.

To zdravilo daje samo zdravnik ali pod nadzorom vašega zdravnika.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Uporaba pediatrične populacije pri injiciranju denosumaba pri otrocih ni priporočljiva, razen pri najstnikih z velikanskim tumorjem celic kosti. Varnost in učinkovitost denosumaba pri drugih pogojih niso ugotovili.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost injekcije denosumaba pri starejših.

Pred uporabo zdravila Xgeva

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Obvestite svojega zdravnika, če jemljete katero koli drugo zdravilo na recept ali brez recepta (brez recepta).

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

V tem razdelku so informacije o pravilni uporabi številnih izdelkov, ki vsebujejo denosumab. Morda ni specifična za Xgevo. Prosimo, pozorno preberite.

Zdravnik vam bo dal zdravnik ali drug usposobljeni zdravstveni delavec. To zdravilo se daje pod streho pod kožo, običajno na zgornjem delu roke, zgornjem delu stegna ali želodcu.

Zdravilo Prolia® se običajno daje enkrat na 6 mesecev, zdravilo Xgeva® pa se običajno daje enkrat na 4 tedne. Zdravnik vam lahko da tudi vitamine D in dodatek kalcija. Upoštevajte navodila za uporabo teh zdravil.

To zdravilo vsebuje zdravilo za zdravljenje. Natančno preberite informacije. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z zdravnikom.

To zdravilo je treba dati po predpisanem urniku. Če ste pozabili vzeti odmerek ali pozabili uporabiti zdravilo, se za navodila obrnite na svojega zdravnika ali farmacevta.

Pomembno je, da zdravnik preveri vaš napredek na rednih obiskih in se prepričajte, da to zdravilo deluje pravilno. Krvni testi so morda potrebni za preverjanje neželenih učinkov.

Zdravilo Prolia® vsebuje denosumab, ki ga najdete tudi v zdravilu Xgeva®. Bolniki, ki uporabljajo zdravilo Prolia®, ne smejo prejemati zdravila Xgeva®.

Vaš nerojenec lahko poškoduje, če uporabljate to zdravilo, medtem ko ste noseči. Ženske, ki prejemajo zdravilo Xgeva®, morajo uporabljati učinkovito obliko kontracepcije, da ne bi zanosile med zdravljenjem in najmanj 5 mesecev po zadnjem odmerku. Obstaja tudi možnost, da to zdravilo povzroči napake pri porodu, če ga oče uporablja, ko oskrbi spolni partner. Če med prejemanjem tega zdravila pride do nosečnosti, takoj obvestite svojega zdravnika.

To zdravilo lahko povzroči resne alergijske reakcije, vključno z anafilaksijo. Anafilaksa je lahko smrtno nevarna in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Obvestite svojega zdravnika ali medicinsko sestro takoj, ko se po injiciranju pojavi izpuščaj, omotičnost, omotica ali omedlevica, srbenje, otekanje obraza, jezika in grla, težave z dihanjem ali bolečine v prsnem košu.

To zdravilo lahko povzroči hipokalcemijo (nizek kalcij v krvi). Preden boste prejeli to zdravilo, morate zdraviti z nizkim koncentracijam kalcija v krvi. Takoj pokličite svojega zdravnika, če imate mišični krči ali trzanje ali otrplost ali mravljinčenje v prstih, prstih ali okoli ust.

Zdravilo Prolia® lahko poveča tveganje za razvoj okužb. Izognite se bližnjemu bolnikom ali okužbam med uporabo tega zdravila. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate vročino ali mrzlico, rdečo, oteklo kožo, hudo bolečino v trebuhu ali želodcu ali pekočo ali boleče uriniranje.

Po prejemu zdravila Prolia® se lahko pojavijo težave s kožo. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate katerega od naslednjih simptomov, ki ne izginejo ali se poslabšajo: mehurji, krči, draženje, srbenje ali pordelost kože, razpokana, suha ali luskasta koža, izpušcaj ali oteklina .

Pomembno je, da vsem svojim zdravnikom poveste, da prejemate injekcijo denosumaba, vključno z zobozdravnikom. Če imate ob prejemu tega zdravila zobozdravstvene postopke, imate morda povečano možnost, da imate resno težavo s svojo čeljustjo. Poskrbite, da svojemu zdravniku ali zobozdravniku obvestite o morebitnih novih težavah, kot so bolečina ali otekanje, z zobmi ali čeljustjo.

Pokrovček igle v napolnjeni injekcijski brizgi Prolia® vsebuje suh naravni kavčuk (derivat lateksa), ki lahko povzroči alergične reakcije pri ljudeh, ki so občutljivi na lateks. Preden začnete uporabljati to zdravilo, povejte svojemu zdravniku, če imate alergijo na lateks.

Pravilna uporaba denosumaba

To zdravilo lahko poveča tveganje za nastanek zlomov stegnenice. To je lahko pogostejše, če ga uporabljate dlje časa. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate bolečine v trebuhu ali bolečine v stegnu, dimljah ali bokih.

Po prejemu zdravila Prolia® se takoj posvetujte s svojim zdravnikom, če imate hudo mišico, kost ali bolečine v sklepih.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se takoj posvetujte s svojim zdravnikom ali medicinsko sestro, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Previdnostni ukrepi Med uporabo Xgeve

Razpoložljivost Rx na recept

Nosečnost Kategorija X Ni za uporabo v nosečnosti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Osteolitične kostne metastaze trdnih tumorjev, Zometa, denosumab, zoledronska kislina, Aclasta

Ogromen tumor celic bone denosumab

Hiperkalcemija malignega prednizona, deksametazon, decadron, reklast, senzipar, zometa, denosumab

Xgeva neželeni učinki

Xgeva (denosumab)