zdravljenje z vratnimi obliži in zdravila

Cilji zdravljenja so nadzorovanje bolečin, obnavljanje normalnega gibanja v vratu in vrnitev k normalnim aktivnostim. Način zdravljenja se razlikuje glede na resnost vaše poškodbe vratnih vrat. Za nekatere ljudi lahko zadostuje zdravljenje brez recepta in oskrba na domu. Drugi ljudje morda potrebujejo zdravila na recept, specializirano bolečino ali fizikalno terapijo.

Vaš zdravnik vam lahko priporoči eno ali več naslednjih zdravil za zmanjšanje bolečin

Vaš zdravnik bo verjetno predpisal vrsto raztezanja in gibalnih vaj, da bi pomagal obnoviti obseg gibanja v vratu in vam omogočil nadaljevanje normalnih dejavnosti. Morda vam svetujemo, da uporabite vlažno toploto ali da se pred vadbo previdno sperite. Vaje lahko vključujejo

Vaš zdravnik vam lahko pomaga pri fizioterapevtu, če potrebujete pomoč pri vadbi vadbe ali če imate kronično bolečino. Terapevt lahko uvede dodatne vaje za krepitev mišic, izboljša držo in obnovi normalno gibanje. Cilj je ustvariti prilagojeno rutino, ki sčasoma lahko naredite neodvisno doma.

Upravljanje bolečin

Vaja

Mehke pene cervikalne ovratnice so bile nekoč pogosto uporabljene za poškodbe vratov, da bi zadržale vrat in glavo. Vendar pa so študije pokazale, da lahko imobilizacijo vratu v daljšem časovnem obdobju zmanjša mišično moč in zmanjša okrevanje.

Priporočila za uporabo ovratnika se razlikujejo, vendar je uporaba običajno omejena na največ tri ure hkrati v prvem tednu po poškodbi, ko imate hujšo bolečino. Zdravnik vam lahko priporoči tudi uporabo ovratnice, če vam pomaga ponoči.

Fizioterapija

Pena za peno