zemplar

Terapevtski razred: Antihiroidni agent

Uporablja za Zemplar

Farmakološki razred: Vitamin D (razred)

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije o vplivu starosti na učinke parikalcitola pri pediatrični populaciji niso bile izvedene. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejile uporabnost parikalcitola pri starejših.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Pred uporabo Zemplarja

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Zdravilo vzemite le, če vam bo naročil zdravnik. Ne vzemite več od tega, ne jemljite pogosteje in ne vzemite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik.

To zdravilo lahko jemljete s hrano ali brez nje.

Previdno upoštevajte navodila svojega zdravnika o kateri koli posebni prehrani. Ne uporabljajte vitaminov D, fosfatov ali kalcijevih dodatkov ali antacidov, ki vsebujejo aluminij, ne da bi vas prosili svojega zdravnika.

Zdravnik vam lahko pove, da omejite prehranski vnos fosfata. Živila, ki vsebujejo veliko fosfatov, vključujejo fižol, pivo, čokolado, sir, brezalkoholne pijače iz kole, sladoled, mleko, oreške, grah, proizvode iz celega žita in jogurt.

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik preveri vaš napredek na rednih obiskih, da se prepriča, ali to zdravilo deluje pravilno. Za preverjanje neželenih učinkov je morda potrebno testiranje krvi in ​​urina.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. Jemanje drugih zdravil (še posebej digoksina, Lanoxin®) skupaj s parikalitolom lahko zahteva, da zdravnik spremeni odmerek enega od zdravil ali parikalitola.

To zdravilo lahko poveča kalcij v krvi (hiperkalcemija). Simptomi visokega kalcija lahko vključujejo trebušne ali želodčne bolečine, zmedenost, zaprtje, depresijo, suho usta, glavobol, nekonkurenčni govor, povečano uriniranje, izguba apetita, kovinski okus, mišično šibkost, slabost, žeja, nenavadna utrujenost, bruhanje ali telesna teža izguba. Če imate katerega od teh simptomov, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom.

Pravilna uporaba Zemplarja

To zdravilo lahko poveča aluminij v krvi in ​​lahko škoduje vašim kostnim mozzam, če se uporablja v kombinaciji s katerimkoli izdelkom, ki vsebuje aluminij (npr. Antacidi ali fosfatna vezivna sredstva). Preden vzamete katerikoli od teh zdravil, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Takoj poiščite nujno pomoč, če se pojavi kateri od naslednjih znakov prevelikega odmerjanja

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Med uporabo Zemplarja previdnostne ukrepe

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Sekundarni hiperparatiroidizem Sensipar, cinakalcet, paricalcitol, Hectorol, dokserkalciferol

Neželeni učinki zdravila Zemplar

Zemplar (paricitol)