zimska slanica: uporaba, neželeni učinki, interakcije in opozorila

Ajedrea, Calamintha montana, Herbe de Saint Julien, Gorsko Savourno olje, Poivre d’ène, Sadrèe, Sarriette, Sarriette des Montagnes, Sarriette Vivace, Satureja montana, Satureja obovata, Savory, SavourÃe.

Zimska slanica je zelišče. Listi in stebla se uporabljajo za izdelavo zdravil; Ljudje vzamejo zimsko slanico za črevesne motnje, vključno s krči, prebavili, drisko, slabostjo in črevesnim plinom. Vzamejo ga tudi za zdravljenje kašlja in vnetja žrela, zmanjšanje spolnega pogona in kot tonik; V predelovalnih dejavnostih se kot aromati uporablja zimska slana olja.

Zimska slanica bi lahko delovala s povečanjem proizvodnje urina (kot diuretike) in z odpiranjem (razširjanjem) krvnih žil.

Nezadostni dokazi; Prebavljenje; Krči; Driska; Slabost; Črevesni plin (napenjanje); Vneto grlo; Kašelj; Zmanjšanje spolnega pogona; Drugi pogoji. Potrebno je več dokazov, da bi ocenili učinkovitost zimske slanice za te uporabe.

Zimska slanica je VELIKA VARNA v količini, ki se uporablja v živilih, vendar ni dovolj podatkov, da bi vedeli, ali je varna za uporabo v večjih količinah, ki se navadno uporabljajo kot zdravilo; Posebni previdnostni ukrepi in opozorila: Nosečnost in dojenje: ni dovolj zanesljivih podatkov o varnosti uživanja zimskega mesa, če ste noseči ali dojite. Ostanite na varni strani in se izognite uporabi.

Zimska slanica ima lahko učinek kot vodna tabletka ali “diuretik”. Zimski vonj lahko zmanjša, kako dobro se telo znebi litija. To lahko poveča, koliko litija je v telesu in povzroči resne neželene učinke. Pred uporabo tega zdravila se posvetujte s svojim zdravnikom, če jemljete litij. Morda boste morali spremeniti odmerek litija.

Ustrezni odmerek zimske slanice je odvisen od več dejavnikov, kot so uporabnikova starost, zdravje in številni drugi pogoji. V tem času ni dovolj znanstvenih informacij za določitev ustreznega razpona doz za zimsko slanico. Upoštevajte, da naravni izdelki niso vedno nujno varni in so lahko pomembni odmerki. Upoštevajte ustrezne smernice na oznakah izdelka in se pred uporabo posvetujte s svojim farmacevtom ali zdravnikom ali drugim zdravstvenim delavcem.

Reference

Elektronski zakonik zveznih predpisov. Naslov 21. Part 182 – Snovi, ki so splošno priznane kot varne. Na voljo na: http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-idx?c=ecfr&sid= 786bafc6f6343634fbf79fcdca7061e1 & rgn = div5 & view = text & node = 21: 3.0.1.1.13 & idno = 21

Sanchez de Rojas VR, Somoza B, Ortega T, et al. Vazodilacijski učinek pri podganah aorte eriodictyola, pridobljenega iz Satureja obovata. Planta Med 199; 65: 234-8.

Naravna zdravila Celovita zbirka potrošniških različic. glejte »Različna zbirka podatkov o naravnih zdravilih«. Fakulteta za terapevtsko raziskovanje 2009.

Ex. Ginseng, vitamin C, depresija