zomig nos

Terapevtski razred: Antimigraina

Uporablja se za Zomig

Farmakološki razred: agonist receptorja serotonina, 5-HT1

Mnogi ljudje ugotovijo, da njihove glavobole popolnoma izginejo po uporabi zolmitriptana. Drugi ljudje ugotovijo, da so njihovi glavoboli precej manj boleči in da se lahko vrnejo k normalnim dejavnostim, čeprav njihovi glavoboli niso popolnoma izginili. Zolmitriptan pogosto olajša druge simptome, ki se pojavijo skupaj z migrenskim glavobolom, kot so slabost, bruhanje, občutljivost na svetlobo in občutljivost na zvok.

Zolmitriptan ni običajen bolečine. Ne bo razbremenil bolečin, razen migrenskih glavobolov. To zdravilo se običajno uporablja za ljudi, katerih glavobole niso olajšali acetaminopen, aspirin ali drugi lajšalci bolečin.

Zolmitriptan je pri nekaterih ljudeh povzročil resne neželene učinke, zlasti ljudi, ki imajo bolezen srca ali krvnih žil. Prepričajte se, da se z zdravnikom pogovorite o tveganjih uporabe tega zdravila in o koristih, ki jih lahko ima.

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Pred uporabo Zomig

Varnost in učinkovitost zolmitriptanskega pršila za nos niso ugotovili pri pediatričnih bolnikih, mlajših od 12 let

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost zolmitriptanskega pršila za nos v starostnikih. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo ledvice, jetra ali srčne bolezni, ki lahko zahtevajo previdnost in prilagajanje odmerka pri bolnikih, ki prejemajo zolmitriptansko pršilo za nos.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katero koli od naslednjih navedb se običajno ne priporoča, vendar je v nekaterih primerih neizogibna. Če se uporablja skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete to zdravilo ali vam daje posebna navodila o uporabi hrane, alkohola ali tobaka.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Uporabite to zdravilo samo, kot vam je naročil zdravnik. Ne uporabljajte več tega, ga ne uporabljajte pogosteje in ga ne uporabljajte dlje, kot je naročil vaš zdravnik. Uporaba preveč zolmitriptana lahko poveča možnost neželenih učinkov.

To zdravilo je namenjeno uporabi samo v nosu. Ne vdihajte v oči ali na kožo. Če pride do teh območij, takoj izperite.

Zolmitriptana ne uporabljajte za glavobol, ki se razlikuje od običajnih migren. Namesto tega se posvetujte s svojim zdravnikom.

Za čim hitrejšo lajšanje migrene uporabite zolmitriptan takoj, ko se začne glavobol. Tudi če dobite opozorilne signale prihajajoče migrene (avre), počakajte, da se pred uporabo zolmitriptana začne glavobol.

Pred začetkom zdravljenja se posvetujte z zdravnikom o kateremkoli drugem zdravilu, ki ga lahko jemljete, če zolmitriptan ne deluje. Ko jemljete drugo zdravilo, se čimprej posvetujte s svojim zdravnikom. Glavobole, ki jih zolmitriptan ne sprošča, včasih povzročajo razmere, ki potrebujejo drugo zdravljenje.

Če se po odmerku zolmitriptana počutite veliko bolje, vendar se vaš glavobol vrne ali se po nekaj časa poslabša, lahko uporabite še en odmerek zolmitriptana 2 uri po prvem odmerku. Ne uporabljajte več kot 3 odmerkov v 24-urnem obdobju.

To zdravilo je priloženo navodilu za uporabo za bolnika. Zelo pomembno je, da berete in razumete te informacije. Posvetujte se s svojim zdravnikom o vsem, česar ne razumete.

Uporaba pršila za nos

Pravilna uporaba zdravila Zomig

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Zelo pomembno je, da zdravnik preveri vaš napredek pri rednih obiskih. To bo vašemu zdravniku omogočilo, da ugotovi, ali zdravilo pravilno deluje in da se odločite, ali ga boste še naprej uporabljali.

Previdnostni ukrepi pri uporabi zdravila Zomig

Tega zdravila ne uporabljajte, če ste v zadnjih 24 urah uporabljali druga zdravila za promet z migreno triptan ali ergotom. Nekaj ​​primerov triptanskih zdravil so almotriptan (Axert®), eletriptan (Relpax®), frovatriptan (Frova®), naratriptan (Amerge®) ali sumatriptan (Imitrex®, Treximet®). Nekateri primeri zdravil, ki vsebujejo ergot, so dihidroergotamin (D.H.E. 45®, Migranal®), ergotamin (Bellergal®, Cafergot®, Ergomar®, Wigraine®) ali metisergid (Sansert®). Tudi tega zdravila ne uporabljajte, če ste v zadnjih 14 dneh jemali zaviralec MAO-A (npr. Nardil®, Parnate®).

To zdravilo lahko povzroči resne alergijske reakcije, vključno z anafilaksijo. Anafilaksa je lahko smrtno nevarna in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Takoj pokličite svojega zdravnika, če imate med uporabo tega zdravila izpuščaj, srbenje, težave z dihanjem, težave pri požiranju ali z otekanjem rok, obraza ali usta.

Če ste uporabili zolmitriptan, se posvetujte s svojim zdravnikom in se pogosteje pojavijo migrene.

To zdravilo lahko poveča tveganje za nastanek nenormalnega srčnega ritma, srčnega infarkta, angine ali možganske kapi. To je verjetneje, če boste vi ali družinski član že imeli srčno bolezen, če imate sladkorno bolezen, visok krvni tlak ali če kadite. Če imate kakšne simptome srčne težave, kot so bolečine v prsnem košu ali nelagodje, neenakomeren srčni utrip, slabost ali bruhanje, bolečina ali nelagodje v ramenih, rokah, čeljusti, hrbtu ali vratu, težko dihanje, ali znojenje. Pokličite svojega zdravnika takoj, če imate kakšne simptome možganske kapi, kot so zmedenost, težave z govorjenjem, dvojni vid, glavoboli, nezmožnost gibanja rok, nog ali obraznih mišic, nezmožnost govoriti ali počasen govor.

To zdravilo lahko povzroči težave, če imate bolezen srca. Če vaš zdravnik meni, da imate težave s tem zdravilom, on ali ona morda želi, da vzamete prvi odmerek v zdravniškem domu ali kliniki.

Če se po uporabi tega zdravila takoj pojavi neugodje v prsih, čeljusti ali vratu, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom. Povejte svojemu zdravniku, če po uporabi zdravila uporabljate nenadne ali hude trebušne ali bolečine v želodcu ali krvavo drisko.

Če imate zamegljen vid, težave pri branju ali kakšne druge spremembe v vidu med uporabo tega zdravila, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom. Vaš zdravnik bo morda želel, da vas oči pregledajo okulisti (zdravnik oči).

Zomig neželeni učinki

Zomig (zolmitriptan)

Uporaba zolmitriptana samega ali v kombinaciji z drugimi migrenskimi zdravili 10 ali več dni na mesec lahko povzroči poslabšanje glavobola. Dnevnik glavobolov lahko vodi do zapisa pogostnosti glavobola in uporabe drog.

Poskrbite, da vaš zdravnik ve o vseh drugih zdravilih, ki jih uporabljate. Zolmitriptan lahko povzroči resno stanje, ki se imenuje serotoninski sindrom, če ga jemljete z nekaterimi zdravili. To vključuje zdravila za zdravljenje depresije, kot so amitriptilin (Elavil®), citalopram (Celexa®), duloksetin (Cymbalta®), escitalopram (Lexapro®), fluoksetin (Prozac®, Sarafem®, Symbyax®), fluvoksamin (Luvox®) , olanzapin (Zyprexa®), paroksetin (Paxil®), sertralin (Zoloft®) ali venlafaksin (Effexor®). Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate agitacijo, zmedenost, drisko, navdušenje med pogovorom, ki ni normalno, zvišana telesna temperatura, prekomerni refleksi, slaba koordinacija, nemir, tresenje, znojenje, tresenje ali tresenje, ki jih ne morete nadzorovati ali trzati. To so lahko simptomi serotoninskega sindroma.

Nekateri ljudje se med migreno ali po njej počutijo omotični ali zaspan, ali z uporabo zolmitriptana za lajšanje migrene. Dokler se počutite omotični ali zaspani, ne vozite, ne uporabljajte strojev ali ne storite ničesar drugega, kar bi bilo lahko nevarno, če ste omotični ali nezavestni.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) ter zeliščne ali vitaminske dodatke.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Migrin diklofenak, metoklopramid, sumatriptan, Reglan, imitreks, Maxalt, ciproheptadin, Relpax, Excedrin, rizatriptan, botox, Fiorinal, Butalbital Compound, Excedrin Migrena, ergotamin, Vioxx, Cambia, Treximet, naratriptan, zolmitriptan, Cafergot, Axert, Amerge, Frova