cink za vid

Cink je bistven mineral, ki je pomemben za imunski sistem in možgane, pa tudi za druge dele telesa. Pri dojenčkih lahko pomanjkanje cinka zavre normalen razvoj. V kateri koli starosti resna pomanjkljivost cinka lahko privede do tveganja okužbe.

Okolju prijazne koristi. Cink naj bi bil nepregleden zaradi vida, ker se v makuli, del mrežnice, nahajajo visoke ravni mineralov. Cink omogoča vitamin A, da ustvari pigment, imenovan melanin, ki ščiti oko. Nekatere študije kažejo, da lahko dobite dovolj cinka, da boste bolje videli ponoči.

Bakterijsko in virusno rožnato oko so nalezljive. Da preprečite sklepanje roza oči ali ga razširite na druge ljudi, upoštevajte te preventivne ukrepe; Roke temeljito in pogosto umijte, še posebej, če se dotaknete očesa ali okolice; Pazite na okuženo oko. Okužba lahko vstopi tudi skozi telo skozi nos in usta; Ne uporabljajte umazanij, brisač, blazin ali robčkov z drugimi, vključno z družinskimi člani; Spremenite zgornje elemente po vsaki uporabi in jih operite …

V starostni povezavi z raziskavami o oceni oči (AREDS) so ljudje z velikim tveganjem razvijanja naprednih stopenj starostne degeneracije makule (AMD), ki je vodilni vzrok za izgubo vida, zmanjšali tveganje za približno 25%, če so bili zdravljeni z dodatkom, ki je vključili določene antioksidante in 80 mg cinka. V isti skupini z visokim tveganjem, ki vključuje ljudi z vmesnim AMD ali naprednim AMD v enem očesu, ne pa tudi drugega očesa, so hranila zmanjšala tveganje za izgubo vida, ki jo je povzročil napredni AMD za približno 19%. Nadaljevanje prve študije, AREDS2, pa je pokazalo, da se zaščitni učinek formule dodatka ni zmanjšal, ko se je količina cinka zmanjšala na 25 mg.

Priporočeni dnevni dodatek: 8 mg / dan za ženske, 11 mg / dan za moške.

Možna tveganja: cink lahko blokira absorpcijo bakra. Zaradi tega prehranski dodatki, ki vsebujejo cink, ponavadi vsebujejo tudi dodatni baker. Optometrična zveza priporoča dodatek z bakrom 2 mg / dan za osebe, ki jemljejo cinkove dodatke. Cink lahko vpliva na nekatere antibiotike. Cink lahko pri nekaterih ljudeh vznemiri želodec in poveča tveganje za nastanek hospitalizacij za motnje GU. Preden začnete jemati dodatke, ki vključujejo ekstra cink, se pogovorite s svojim zdravnikom.

Živila s cinkom

Ostrige (šest) 76,3 mg

Govedina (3 oz) 5,2 mg

Jastvo (3 oz) 2,5 mg

Svinjina (3 oz) 2,4 mg

Jogurt (1 skodelica) 1,5 mg

VIRI

Optometrična zveza, “Diet, prehrana in zdravje oči”.

Oregon State University, Linus Pauling Institute.

Spletna stran nacionalnega zavoda za zdravstveno varstvo: “Študija NIH zagotavlja jasnost pri dopolnilih za zaščito pred zaslepitvijo oči.”