jogurt: uporaba, neželeni učinki, interakcije in opozorila

Acidophilus Milk, Bolgarski jogurt, kultivirano mleko, Lait Acidophilus, Lait de Culture, Jogurt v živo, Probiotik, Probiotique, Yaourt, Yaourt Bulgare, Yaourt de Culture Vivante, Yoghurt, Yogourt, Yogourt Bulgare, Yogourt de Culture Vivante, ..; Oglejte si vsa imena Acidophilus Milk, Bolgarski jogurt, kultivirano mleko, Lait Acidophilus, Lait de Culture, Jogurt v živo, Probiotik, Probiotik, Yaourt, Yaourt Bulgare, Yaourt de Kultura Vivante, Yoghurt, Yogourt, Yogourt Bulgare, Yogourt de Culture Vivante, Yogur ; Skrij imena

Jogurt je mlečni izdelek, pridobljen s fermentacijo mleka z uporabo ene ali več različnih bakterij, kot so Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Enterococcus faecium, Streptococcus thermophilus in drugi; Jogurt se uporablja za obnavljanje normalne bakterije v črevesju po antibiotični terapiji in za zdravljenje diareje, povezane s antibiotiki, in akutne diareje pri otrocih. Jogurt se uporablja tudi za zdravljenje in preprečevanje vaginalnih kvasnih in bakterijskih okužb ter preprečevanje okužb sečil. Nekateri ljudje uporabljajo jogurt za intoleranco za laktozo in za zdravljenje okužb z visokim holesterolom in Helicobacter pylori, ki povzročajo razjede na želodcu. Jogurt se uporablja tudi za preprečevanje kolorektalnega raka in opeklin; Nekatere ženske v vagini uporabljajo jogurt za zdravljenje vaginalnih okužb v vaginih in vaginalnih bakterijskih okužb v nosečnosti; Jogurt se jedo tudi kot hrana in se uporablja kot alternativa mleku pri posameznikih, ki prenašajo laktozo.

Jogurt vsebuje bakterije, ki lahko pomagajo obnoviti normalne bakterije v prebavnem traktu in vagini. To lahko pomaga zdraviti drisko in vaginalne okužbe.

Verjetno učinkovita za; Driska pri otrocih. Zdi se, da formula jogurta, ki je bila dana kot nadomestilo za mlečno formulo pri dojenčkih in majhnih otrocih, olajša vztrajno drisko; Driska povezana z antibiotiki; Preprečevanje vaginalnih okužb; Preobčutljivost na laktozo, kot alternativo mleku. Zdi se, da jedilni jogurt z živimi bakterijskimi kulturami izboljša strpnost laktoze pri otrocih in odraslih, ki ne morejo absorbirati laktoze; Zdravljenje bakterijske okužbe, ki lahko povzroči razjede na želodcu (Helicobacter pylori), če se uporablja v kombinaciji z drugimi zdravili. Standardna “terapija s trojnimi zdravili” za razjede na želodcu, ki jo povzroča okužba s Helicobacter pylori (H. pylori), vključuje zdravljenje z lansoprazolom (Prevacid), amoksicilinom (Amoxil, drugi) in klaritromicinom (Biaxin). Zdi se, da dodatek jogurta, ki vsebuje laktobacil ali bifidobakterij, v standardno zdravljenje s trojnim zdravljenjem, pomaga pacientom držati načrta zdravljenja. Zaradi tega je zdravljenje učinkovitejše pri ubijanju bakterij H. pylori. Vendar pa se zdi, da poraba jogurta samo brez standardne terapije s trojnimi zdravili ne ubija H. pylori; Visoka raven holesterola. Zdi se, da jemanje jogurta, ki vsebuje Lactobacillus acidophilus in kombinacijo Enterococcus faecium in Streptococcus thermophilus, zmanjša holesterol pri bolnikih z mejno do zmerno koncentracijo visokega holesterola. Zdi se, da ta vrsta jogurta zmanjša celoten in “slab” holesterol v lipoproteinu nizke gostote (LDL), vendar ne zviša “dobrega” holesterola lipoproteina visoke gostote (HDL); Morebiti neučinkoviti fo; Astma; Driska pri podhranjenih dojenčkih in otrocih; Nezadostni dokazi; Bakterijska vaginoza. Razvoj raziskav kaže na to, da lahko jedilni jogurt, obogaten z dnevno Lactobacillus acidophilus, nekoliko zmanjša možnost razvoja bakterijskih vaginalnih okužb, ki se še naprej vračajo. Obstajajo tudi nekateri zgodnji dokazi, da bi nosečnice z bakterijskimi vagininimi okužbami lahko imele koristi od uporabe jogurta, ki vsebuje Lactobacillus, v notranjosti vagine; Preprečevanje okužb sečil (UTI). Do zdaj raziskave ne ponujajo veliko podpore za uporabo jogurta za UTI. Raziskovalci so ugotovili, da jemanje jogurtne pijače, ki vsebuje Lactobacillus, ne preprečuje ponavljajočih se okužb z UTI, če jih uporabljamo do 6 mesecev pri ženskah z anamnezo okužb z UTI; Preprečevanje kolorektalnega raka; Zdravljenje peptičnih ulkusov; Preprečevanje sončenja; Drugi pogoji. Potrebni so dodatni dokazi za oceno učinkovitosti jogurta za te uporabe.

Jogurt je VELIKO VARNO za večino odraslih, če jih jemljejo usta. Jogurt je MOGOČNO VARNO, če ga uporabljate v vagini. Ni veliko poročanih neželenih učinkov, vendar je prišlo do primerov, da se ljudje zbolijo zaradi jogurta, okuženega z bakterijami, ki povzročajo bolezni. Bodite previdni, da izberete ustrezno pripravljen in skladiščen jogurt; Posebni previdnostni ukrepi in opozorila: Nosečnost in dojenje: Jogurt se zdi varen v količini živil in je lahko varen, če ga uporabljate intravaginalno med nosečnostjo. Nosečnice, vključene v majhno študijo, niso imele nobenih stranskih učinkov; Jogurt se zdi varen pri doječih ženskah, kadar se uporablja v običajnih količinah hrane, vendar raziskovalci niso ustrezno proučili varnosti intravaginalne uporabe jogurta med dojenjem. Najbolje je, da se izognete intravaginalni uporabi, če ste negovalec; Oslabljen imunski sistem: Obstaja nekaj zaskrbljenosti živih bakterij v jogurtu, se lahko reproducirajo nepreverjene, kar povzroča bolezen pri ljudeh s slabljenimi imunskimi sistemi, kot so ljudje s HIV / AIDS-om ali prejemniki presadka organov. Laktobacil v jogurtu je povzročil bolezen, vendar le redko pri ljudeh s slabljenimi imunskimi sistemi. Če želite biti na varni strani, če imate oslabljen imunski sistem, se izogibajte uživanju velikih količin jogurta, ki vsebujejo žive bakterije za daljše časovno obdobje, brez nasveta vašega zdravstvenega delavca.

Jogurt vsebuje kalcij. Kalcij v jogurtu se lahko pritrdi na tetracikline v želodcu. To zmanjša količino tetraciklinov, ki jih je mogoče absorbirati. Jemanje kalcija s tetraciklini lahko zmanjša učinkovitost tetraciklinov. Da bi se izognili tej interakciji, jemanje jogurta dve uri pred ali štiri ure po jemanju tetraciklinov; Nekateri tetraciklini vključujejo demeklociklin (deklomicin), minociklin (minocin) in tetraciklin (Achromicin).

Ciprofloksacin (Cipro) je antibiotik. Jogurt lahko zmanjša, koliko ciprofloksacina (Cipro) absorbira telo. Jogurt skupaj s ciprofloksacinom (Cipro) lahko zmanjša učinkovitost ciprofloksacina (Cipro). Da bi se izognili tej interakciji, vzemite jogurt vsaj eno uro po ciprofloksacinu (Cipro).

Jogurt vsebuje žive bakterije in kvas. Imunski sistem običajno nadzira bakterije in kvasovke v telesu, da preprečuje okužbe. Zdravila, ki zmanjšujejo imunski sistem, lahko povečajo možnosti za bolečine pri bakterijah in kvasovkah. Jogurt skupaj z zdravili, ki zmanjšujejo imunski sistem, lahko poveča možnosti za bolezen; Nekatera zdravila, ki zmanjšujejo imunski sistem, vključujejo azatioprin (imuran), baziliksimab (simulect), ciklosporin (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, ortoklon OKT3), mikofenolat (CellCept), takrolimus (FK506, ), sirolimus (Rapamune), prednizon (Deltasone, Orasone), kortikosteroidi (glukokortikoidi) in drugi.

Jogurt je treba označiti s pečatom »Živa in aktivna kultura« iz Nacionalnega združenja za jogurte, ki označuje, da izdelek zanesljivo vsebuje vsaj 100 milijonov aktivnih kultur na gram jogurta (npr. Dannon, Yoplait); V znanstvenem raziskovanju so preučevali naslednje odmerke; Z MOUT; Za preprečevanje driske zaradi zdravljenja z antibiotiki: 125 ml (približno 4 unč) jogurta, ki vsebuje Lactobacillus GG, dvakrat na dan med zdravljenjem s antibiotikom. Nekateri raziskovalci priporočajo, da jemljejo 240 ml (8 unč) drugih pripravkov jogurta dvakrat na dan. Vzemite jogurt vsaj 2 uri pred ali 2 uri po antibiotikih; Pri driski: 125 gramov jogurta, ki vsebuje Lactobacillus casei dvakrat na dan; Za znižanje holesterola: preizkušali so več različnih odmerkov, odvisno od priprave. Uporabljen je bil tipičen odmerek 200 ml jogurta, ki vsebuje Lactobacillus acidophilus na dan. Uporabili smo tudi kombinirani produkt 125 ml Lactobacillus acidophilus jogurta s 2,5% frukto-oligosaharidi trikrat na dan. Uporabljen je bil tudi odmerek 450 ml dnevnega jogurta, ki vsebuje kulturo Causido (ki vsebuje Enterococcus faecium in dva sevov bakterije Streptococcus); Za preprečevanje vaginalnega kvasa ali bakterijskih okužb: Tipični odmerek je 150 ml Lactobacillus acidophilus jogurt na dan.

Reference

Adolfsson O, Meydani SN, Russell RM. Jogurt in črevesna funkcija. Am J Clin Nutr 200; 80: 245-56.

Agerholm-Larsen L, Raben A, Haulrik N, et al. Učinek 8-tedenskega vnosa probiotičnih mlečnih izdelkov na dejavnike tveganja za kardiovaskularne bolezni. Eur J Clin Nutr 200; 54: 288-97.

Anderson JW, Gilliland SE. Učinek fermentiranega mleka (jogurta), ki vsebuje Lactobacillus acidophilus L1 na serumskem holesterolu pri hiperholesterolemičnih ljudeh. J Am Coll Nutr 199; 18: 43-50.

Anon. Jogurt zmanjša drisko. HealthNews, november 1999.

Bhatnagar S, Singh KD, Sazawal S, et al. Učinkovitost mleka v primerjavi z jogurtu, ki je ponujena kot del mešane prehrane pri akutni nesrečni driski med podhranjenimi otroki. J Pediatr 199; 132: 999-1003.

Boudraa G, Touhami M, Pochart P, et al. Učinek hranjenja jogurta v primerjavi z mlekom pri otrocih z vztrajno drisko. J Pediatr Gastroenterol Nutr 199; 11: 509-12.

de Vrese M, Stegelmann A, Richter B, et al. Probiotiki – nadomestilo za insuficienco laktaze. Am J Clin Nutr 200; 73: 421S-9S.

Deplancke B, Gaskins HR. Mikrobna modulacija prirojene obrambe: pečurke in črevesna sluzna plast. Am J Clin Nutr 200; 73: 1131S-41S.

Elmadfa I, Heinzle C, Majchrzak D, Foissy H. Vpliv probiotičnega jogurta na stanje vitaminov B (1), B (2) in B (6) pri zdravem odraslih človeka. Ann Nutr Metab 200; 45: 13-8.

Goldin BR. Zdravstvene prednosti probiotikov. Br J Nutr 199; 80: S203-7.

Guerin-Danan C, Chabanet C, Pedone C, et al. Mleko, fermentirano s kulturo jogurta in Lactobacillus casei v primerjavi z jogurtom in želatinim mlekom: vpliv na črevesno mikrofloro pri zdravih dojenčkih. Am J Clin Nutr 199; 67: 111-7.

Hilton E, Isenberg HD, Alperstein P, et al. Zaužitje jogurta, ki vsebuje Lactobacillus acidophilus kot profilakso za kandidatni vaginitis. Ann Intern Med 199; 116: 353-7.

Isolauri E, Juntunen M, Rautanen T, et al. Človeški Lactobacillus sev (Lactobacillus casei sp strain GG) spodbuja ozdravitev akutne diareje pri otrocih. Pediatrija 199; 88: 90-7.

Kalima P, Masterton RG, Roddie PH, et al. Okužba Lactobacillus rhamnosus pri otroku po presaditvi kostnega mozga. J Infect 199; 32: 165-7.

Kontiokari T, Sundqvist K, Nuutinen M, et al. Naključno preizkušanje sok iz brusničnega lingvona in pijače Lactobacillus GG za preprečevanje okužb sečil pri ženskah. BMJ 200; 322: 1571.

Lerebours E, N’Djitoyap NC, Lavoine A, et al. Jogurt in fermentirano-nato pasterizirano mleko: učinki kratkotrajnega in dolgotrajnega zaužitja pri absorpciji laktoze in aktivnosti mucosalne laktaze pri osebah, ki imajo pomanjkanje laktaze. Am J Clin Nutr 198; 49: 823-7.

MacGregor G, Smith AJ, Thakker B, Kinsella J. Jogurtova bioterapija: kontraindicirana pri imunosupresiranih bolnikih? Postgrad Med J 200; 78: 366-7.

Martini MC, Kukielka D, Savaiano DA. Laktoza prebava iz jogurta: vpliv obroka in dodatne laktoze. Am J Clin Nutr 199; 53: 1253-8 ..

Meydani SN, Ha WK. Imunološki učinki jogurta. Am J Clin Nutr 200; 71: 861-72.

Neri A, Sabah G, Samra Z. Bakterijska vaginoza v nosečnosti, zdravljeni z jogurtom. Acta Obstet Gynecol Scand 199; 72: 17-9.

Neuvonen PJ, Kivisto KT, Lehto P. Interferenca mlečnih izdelkov z absorpcijo ciprofloksacina. Clin Pharmacol Ther 199; 50: 498-502.

Nizami SQ, Bhutta ZA, Molla AM. Učinkovitost tradicionalne prehrane riža-lentil-jogurta, formule na osnovi mlečne beljakovine brez laktoze in formule sojinih beljakovin pri zdravljenju sekundarne nestrpnosti laktoze z akutno otroško diarejo. J Trop Pediatr 199; 42: 133-7.

Rautio M, Jousimies-Somer H, Kauma H, et al. Absorpcija jeter zaradi sev Lactobacillus rhamnosus, ki se ne razlikuje od L. rhamnosus seva GG. Clin Infect Dis 199; 28: 1159-60.

Rizkalla SW, Luo J, Kabir M, et al. Kronična poraba svežega, a ne segretega jogurta izboljša stanje dihal-vodik in profilov maščobnih kislin s kratkimi verigami: nadzorovano študijo pri zdravih moških z ali brez laktozne maldigestije. Am J Clin Nutr 200; 72: 1474-9 ..

Rosado JL, Solomons NW, Allen LH. Laktoza prebava iz nespremenjenega, nizko vsebnost maščob in laktoze hidroliziranega jogurta pri odraslih laktoznih maldigestrih. Eur J Clin Nutr 199; 46: 61-7 ..

Saxelin M, Chuang NH, Chassy B, et al. Laktobacili in bakteremija na jugu Finske 1989-1992. Clin Infect Dis 199; 22: 564-6.

Schaafsma G, Meuling WJ, van Dokkum W, Bouley C. Učinki mlečnega proizvoda, fermentiranega z Lactobacillus acidophilus in z dodanimi frukto-oligosaharidi, na lipidih v krvi pri moških prostovoljcih. Eur J Clin Nutr 199; 52: 436-40.

Shalev E, Battino S, Weiner E, et al. Zaužitje jogurta, ki vsebuje Lactobacillus acidophilus v primerjavi s pasteriziranim jogurtom kot profilakso za ponavljajoči kandidski vaginitis in bakterijsko vaginozo. Arch Fam Med 199; 5: 593-6.

Sheu BS, Wu JJ, Lo CY, et al. Vpliv dodatka z jogurtom, ki vsebuje Lactobacillus in Bifidobacterium, na trojno zdravljenje za izkoreninjenje Helicobacter pylori. Aliment Pharmacol Ther 200; 16: 1669-75 ..

Siitonen S, Vapaatalo H, Salminen S, et al. Učinek Lactobacillus GG jogurta pri preprečevanju diareje povezane z antibiotiki. Ann Med 199; 22: 57-9.

Touhami M, Boudraa G, Mary JY, et al. Klinične posledice zamenjave mleka z jogurtom v vztrajni infantilni driski. Ann Pediatr (Pariz) 199; 39: 79-86.

Wendakoon CN, Thomson AB, Ozimek L. Pomanjkanje terapevtskega učinka posebej zasnovanega jogurta za izkoreninjenje okužbe z Helicobacter pylori. Prehrana 200; 65: 16-20 ..

Wheeler JG, Shema SJ, Bogle ML, et al. Imunski in klinični učinek Lactobacillus acidophilus na astmo. Ann Allergy Asthma Immunol 199; 79: 229-33.

Naravna zdravila Celovita zbirka potrošniških različic. glejte »Različna zbirka podatkov o naravnih zdravilih«. Fakulteta za terapevtsko raziskovanje 2009.

Ex. Ginseng, vitamin C, depresija