Kaj je menopavza? vzroki, simptomi, kaj se zgodi

Menopavza je običajni pogoj, ki ga imajo vse ženske v starosti. Izraz “menopavza” lahko opisuje katero koli spremembo, ki jo ženska opravi bodisi tik pred ali po prekinitvi menstruacije, ki označuje konec njenega razmnoževalnega obdobja.

Ženska se rodi s končnim številom jajčec, ki so shranjena v jajčnikih. Jajčniki prav tako naredijo hormone estrogen in progesteron, ki nadzirajo menstruacijo in ovulacijo. Menopavza se zgodi, če jajčniki ne prenehajo več jajčec vsak mesec in se menstruacija ustavi.

Menopavza se šteje kot običajen del staranja, ko se zgodi po 40. letu starosti. Toda nekatere ženske lahko zgodaj skozi menopavzo zgodaj, bodisi kot posledica operacij, kot so histerektomija ali poškodbe jajčnikov, kot je kemoterapija. Menopavza, ki se zgodi pred 40 leti, ne glede na vzrok, se imenuje prezgodnja menopavza.

Naravna menopavza ne povzroča nobene vrste medicinskega ali kirurškega zdravljenja. Postopek je postopen in ima tri faze

Predčasna menopavza je lahko posledica genetike, avtoimunskih motenj ali medicinskih postopkov. Drugi pogoji, ki lahko povzročijo zgodnjo menopavzo, vključujejo