kaj so vitamini varni za uporabo med nosečnostjo in katerim se je treba izogibati?

Odgovor b; Kristen A. Binaso, RPh, FASCP, CCP

Pharmacis; Združenje farmacevtov

Vedno sem me ves čas vprašal za farmacevta o vitaminskih dodatkih in drugih predmetih. Najprej se pogovorite s farmacevtom. V večini primerov vas bo farmacevt vprašal, če se zdravite ali ob-gyn.

Najverjetneje, vas bodo dali na recept vitamin. Obstajajo posebne formulacije za nosečnice. Pokrivajo dobro količino vitaminov in vsebujejo tudi železo, kalcij in folno kislino. Te so zelo pomembne in ne samo za mamo, ampak tudi za otroka in pomagajo pri razvoju njihove hrbtenice in njihovih možganov, zato je zelo pomembno, da noseče mame razumejo, da morajo dobiti posebne vitamine, ki so narejene le za njih.

Zdaj želite biti previdni in se prepričajte, da medtem ko jemljete te prenatalne vitamine, da na njej ne prejemate dodatnih vitaminov. Lahko bi dejansko vzeli preveč določenih vitaminov in to lahko povzroči nekatere težave po cesti. Zato naj vaš farmacevt prepozna vse, kar jemljete, vključno z zeliščnimi rastlinami in vitamini brez recepta.

Rastlinska kategorija je območje, ki bi se mi zagotovo izognilo med nosečnostjo. Nimamo študij ali podatkov, da bi vedeli, ali bo to škodovalo mamici ali otroku. Zato je bolje biti varen kot žal.

Kar se tiče zdravil, ki pridejo v poštev, pridi in vprašajte farmacevta. Če imate nekatere stvari, kot je vznemirjen želodec, obstajajo nekateri izdelki, ki so na voljo in jih je mogoče uporabljati pri nosečnicah, vendar se morate najprej pogovoriti z nami. Kar se tiče zdravil na recept, obstaja veliko različnih izdelkov, ki jih lahko nosi noseča mama, ter farmacevt, zdravnik ali zdravstveni delavec, ki delata skupaj, lahko poskrbimo, da ste na pravih. Še enkrat, če imate kakšna vprašanja, pridite in se pogovorite z nami.

VIR

Kristen A. Binaso, RPh, CCP, FASCP, farmacevt, farmacevtska zveza.