preprečevanje in tveganje za poškodbe ženskih kolen

Poškodbe kolena so zelo pogoste, zlasti pri ljudeh, ki igrajo veliko športa. Poškodba lahko vpliva na katerokoli od vezi, bursae ali tetive okoli kolenskega sklepa. Poškodba lahko vpliva tudi na vezi, hrustanca, menisci (množina za meniskus) in kosti, ki tvorijo sklep. Kompleksnost oblikovanja kolenskega sklepa in dejstvo, da gre za aktivni utežni sklep, so dejavniki, ki povzročajo, da je koleno eden najpogosteje poškodovanih sklepov.

Zdravniki najdejo probleme s kolenom

Ja. Ženske so dva do osemkrat bolj verjetno kot moški, da imajo nekatere vrste težav s kolenom, kot so ACL (anterior cruciate ligament) solze. ACL je veznica (močni, elastični trakovi tkiva, ki povezujejo kost na kost), ki stabilizira koleno. Preprečuje, da se koleno gibljejo od strani naprej naprej in nazaj.

Morda je povezava med poškodbami kolena in mesečnimi hormonskimi nihanji pri ženskah. Študije so pokazale, da je večja verjetnost, da bodo ženske športnike vzdrževale solze ACL tik pred ovulacijo, ko se gradijo ravni estrogena. Vendar pa zdravniki ne vedo, zakaj bi visoke ravni estrogena vodile do poškodovanih kolen.

Tukaj je nekaj načinov, kako se izogniti poškodbam kolena

VIRI

Nacionalni informacijski center za zdravje žensk (www.4woman.gov).

Ženske kolena: kako se izogniti Poškodbe MedicineNet.

Beynnon, BD. Am J Sports Med. 2006 maj, 34 (5): 757-64. Objavljeno na spletu 25. januarja 2006.