testi in diagnosticiranje zollinger-ellison sindroma

Vaš zdravnik bo diagnozo zasnoval na naslednjem

Krvni testi. Analizira se vzorec vaše krvi, da vidite, ali imate povišane ravni gastrina. Medtem ko zvišani gastrin lahko kaže na tumorje v trebušni slinavki ali dvanajstniku, ga lahko povzročijo tudi drugi pogoji. Na primer, gastrin je lahko tudi povišan, če vaš želodec ne proizvaja kisline ali pa jemljete zdravila za zmanjševanje kisline, kot so zaviralci protonske črpalke.

Pred tem testom morate pospešiti in morda boste morali prenehati jemati katera koli zdravila, ki zmanjšujejo kislino, da bi dobili natančnejše merjenje ravni gastrina. Ker lahko raven gastrina niha, lahko ta test ponovimo nekajkrat.

Vaš zdravnik lahko opravi tudi preskus stimulacije s sekretinom. Za ta test vaš zdravnik meri vaše vrednosti gastrina, vam daje injekcijo sekretin hormonov in ponovno meri ravni gastrina. Če imate zdravilo Zollinger-Ellison, se bo vaša raven gastrina še povečala.

Endoskopski ultrazvok. V tem postopku vaš zdravnik pregleda vaš želodec, dvanajsternik in trebušno slinavko z endoskopom, opremljenim z ultrazvočno sondo. Sonda omogoča natančnejši pregled, kar olajša odkrivanje tumorjev.

Mogoče je tudi odstraniti vzorec tkiva skozi endoskop. Po ponoči moraš postati nocoj pred tem testom in med testom boste sedeli.