zetia

Terapevtski razred: antihiperlipidemija

Uporablja se za Zetia

Farmakološki razred: zaviralec absorpcije holesterola

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

To zdravilo je bilo testirano pri otrocih in v učinkovitih odmerkih ni bilo dokazano, da povzroča različne neželene učinke ali težave, kot pri odraslih. Zdravilo se sme uporabljati samo pri otrocih, starih 10 let ali več.

Veliko zdravil ni posebej preučevalo pri starejših. Zato morda ne bo znano, ali delajo popolnoma enako kot pri mlajših odraslih. Čeprav ni specifičnih informacij, ki bi primerjale uporabo ezetimiba pri starejših pri uporabi pri drugih starostnih skupinah, je bilo to zdravilo uporabljeno pri starejših bolnikih in ne pričakuje, da bi pri starejših ljudi povzročalo različne neželene učinke ali težave, kot pri mlajših odraslih.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Pred uporabo zdravila Zetia

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Pred predpisovanjem zdravil za vaše stanje bo vaš zdravnik verjetno poskušal nadzirati vaše stanje tako, da vam bo predpisal osebno prehrano. Takšna prehrana je lahko nizka pri maščobah, sladkorjih in / ali holesterolu. Mnogi ljudje lahko nadzorujejo svoje stanje s skrbno spremljanje svojih zdravnikovih navodil za pravilno prehrano in telesno vadbo. Zdravilo se predpisuje le, če je potrebna dodatna pomoč in je učinkovita le, če se pravilno upošteva urnik prehrane in telesne vadbe.

Tudi to zdravilo je manj učinkovito, če ste prekomerno telesno težo. Za vas je zelo pomembno, da gredo na dieto, ki zmanjšuje telesno težo. Vendar pa se pred zdravljenjem posvetujte s svojim zdravnikom.

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Bodite pozorni na posebno prehrano, ki vam jo je dal zdravnik. To je najpomembnejši del nadzora nad vašim stanjem in je potrebno, če zdravilo deluje pravilno.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Zelo pomembno je, da vas zdravnik preveri na rednih obiskih. To bo vašemu zdravniku omogočilo, da ugotovi, ali zdravilo pravilno deluje, da znižate holesterol. Zdravnik se lahko odloči, ali ga morate še naprej jemati.

Če menite, da bi lahko bili noseči, takoj obvestite svojega zdravnika. Določena zdravila za holesterol lahko povzročijo prirojene okvare ali druge težave pri dojenčku, če jih jemljete med nosečnostjo.

Povejte svojemu zdravniku, če imate kakršne koli nepojasnjene bolečine v mišicah, občutljivost ali oslabelost mišic.

Pravilna uporaba Zetia

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. Zelo pomembno je, da jemljete vse vaše zdravilo. Vaš zdravnik bo z vami razpravljal o kakršnih koli spremembah v vašem zdravilu. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z zdravnikom.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

Previdnostni ukrepi pri uporabi zdravila Zetia

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Visok holesterol, familialni heterozigotni atorvastatin, simvastatin, Crestor, Lipitor, pravastatin, Zocor, lovastatin, Pravachol

Visok holesterol atorvastatin, simvastatin, Crestor, Lipitor, Zocor, lovastatin, niacin, Vytorin

Sitosterolemija ezetimibe

Neželeni učinki zdravila Zetia

Zetia (ezetimib)